|
22.8.2014 / Landsbygdens Folk
Grönsaks- och fruktodlare kompenseras för exportstopp
EU-kommissionen meddelande på måndagen att odlare som inte kan lagra sina överblivna frukter och grönsaker kan lämna in en ansökan. Stödet betalas retroaktivt från och med den 18 augusti fram till slutet av november.
Specialstödet omfattar frukt och grönsaker som dras bort från marknaden, exempelvis genom gratis utdelning. Skadestånd betalas också för produkter som skördas i förtid eller plöjs ner.
EU betalar ett fullt pris för produkter som delas ut gratis. För uppköp av förtida skördar betalar kommissionen halva priset. Stöden gäller tomater, morötter, vitkål, paprika, blomkål, gurka, svamp, äpplen, päron, druvor, kiwi och olika sorters bär.
Kommissionen hade redan i ett tidigare skede meddelat att EU också stöder produktionen av persikor och nektariner, som har hamnat i ett svårt läge. I Sydeuropa odlas årligen 2,5 miljoner ton persikor och 1,2 miljoner ton nektariner.
EU kommer tillsammans med medlemsländerna att beta av olika jordbrukssektorer för att titta på behovet av kompensationer. Mejeri- och köttprodukter är de sektorer som är mest angelägna ur finländsk synpunkt.
Mejerisektorns kompensationer måste snarast möjligt tas till behandling, anser jordbruksminister Petteri Orpo, som per telefon har diskuterat problematiken med agrarkommissionär Dacian Cioloș.
Enligt Orpo förbereder jord- och skogsbruksministeriet dessutom nationella åtgärder för att underlätta de inhemska producenternas situation. Flera andra EU-länder överväger också egna stödåtgärder.
Enligt den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca måste EU handla snabbt för att förhindra att marknadsläget försämras ytterligare. Priserna på många frukter och grönsaker och färska mjölkprodukter har redan fallit kraftigt.
I Bryssel analyseras utvecklingen under högtryck för att finna snabba lösningar. Krisreserven kommer knappast att räcka för alla kompensationer. Därför tittar man också på spelrummet för krisåtgärder inom den gemensamma marknadsordningen.
Vid expertkommitténs möte senaste fredag utbytte medlemsländernas och kommissionens representanter informationer om läget inom respektive sektorer. Man enades om att frukt- och grönsakssektorn står inför det mest akuta hotet.
Inom mejerisektorn varierar läget för olika produkter och enskilda länder drabbas olika. Sammanlagt påverkas cirka 1,5 procent av EU:s mjölkproduktion av importstoppet. Vissa bearbetade produkter berörs medan barnmat undantas.
Ost är en viktig exportvara för EU och det kan bli svårt för Ryssland att finna ersättande produkter. Skummjölkspulver är det däremot gott om på världsmarknaden.
Kommittén konstaterade att en stor del av den ryska importen av mejeriprodukter går via Vitryssland. Enligt experterna är det ännu för tidigt att förutsäga hur exportstoppet kommer att påverka prisutvecklingen.
Grisproducenterna har redan börjar vänja sig vid det embargo som Ryssland införde i februari, då svinpest påträffades vid EU:s östgränser. En liten prisnedgång kan skönjas på EU-marknaden men ändå har grissektorn klarat sig rätt bra. Nya marknader har hittats.
Situationen för nötkött är inte lika kritisk, eftersom endast 0,4 procent av EU:s produktion påverkas av importstoppet. Detsamma gäller fågelkött, där endast 0,6 procent av EU:s produktion berörs. Priserna har förblivit stabila.
Medlemsländernas experter kommer att mötas varje fredag så länge det svåra marknadsläget varar. I början av september samlas EU:s jordbruksministrar för att diskutera situationen.
|
|