Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
22.8.2014 / Landsbygdens Folk
Köttsektorn behöver regeringens stöd
Han och de övriga producenterna inom svinsektorn har genomgått många år av dålig lönsamhet. Importförbudet som infördes i våras var som en dolk i ryggen för många.
- Lönsamheten har varit dålig i 7-8 år och det gäller både nöt och svin. Det beror dels på att produktionskostnaderna har ökat samtidigt som utvecklingen på stödsidan, speciellt för enmagade djur, har varit negativ. Det nationella stödet har sjunkit tiotals procent de senaste åren.
Utöver det har producentpriserna varit på en låg nivå, enligt Långgård.
- Förädlingsindustrin har misslyckats med att få ut bättre priser från marknaden. Importen pressar priserna och läget är ytterst allvarligt och Rysslands utökade importförbud sätter ytterligare käppar i hjulen för jordbrukarna i Finland och hela EU, säger han.
Det han syftar på är att EU svämmar över av livsmedel när exporten till Ryssland, som är en viktig kund för många länder, stoppas.
- Trycket ökar ytterligare på den interna marknaden och det ser jag som en stor risk för att lönsamheten försämras ytterligare.
Stefan Saaristo, vd för Österbottens Kött, uppskattar att det ryska importförbudet på svinkött från EU som infördes för mer än sex månader sedan har medfört förluster på tiotals miljoner euro för Finland.
- Min uppskattning är att priserna på svinkött i EU har reducerats med cirka 15 cent per kilo på grund av det ryska importförbudet. Räknar man med 200 miljoner kilo som skulle producerats i Finland handlar det om cirka 30 miljoner euro som de finländska producenterna har gått miste om, säger han.
Och fortsätter:
- Räknar man med vad förädlingsindustrin har förlorat handlar det om ungefär lika mycket och det innebär att livsmedelsindustrin hittills har förlorat totalt cirka 60 miljoner euro på årsnivå. Marknaden har också rubbats på grund av importförbudet och det har pressat priserna.
Både Saaristo och Långgård anser att EU och den finska regeringen borde ha reagerat redan då.
- Jag har önskat en aktivare roll från de finska myndigheternas sida. Köttproducenterna har lidit redan länge, men det är först nu som beslutsfattarna verkar ha vaknat, säger Saaristo.
- Den finska regeringen har onekligen misslyckats med förbättra situationen för i synnerhet svinköttsproducenterna, fortsätter Långgård.
Han räknar upp några exempel på misslyckanden. För det första nämner han svinsektorn från och med nästa år inte godkändes med i det direktkopplade stödet samtidigt som förhandlingarna om det nationella stödet misslyckades. Han är också kritisk till beredningen av det nya stödet till djurens välbefinnande.
- Producenterna får för litet betalt för kostnaderna som kraven för djurens välbefinnande innebär i praktiken. Kostnaderna som kraven medför täcks inte. Inom SLC, ÖSP och med aktivt stöd från SFP har vi försökt få ändringar till stånd, men eftersom programmet redan är inlämnat till EU-kommissionen kan det bli svårt att få igenom justeringar.
Långgård är också kritisk till att Finland i motsats till en del andra länder tillåter att kött får frysas, tinas upp och marineras och säljas som färskt. Det är däremot inte tillåtet när det gäller exempelvis broiler.
- Under minister Anttilas tid drev vi på det här, men förädlingsindustrin i Finland protesterade. En del aktörer vill importera billigt fryst kött och vilseleda konsumenterna och tjäna pengar, vilket har påverkat de finländska producenterna negativt.
- Nu tycker jag det är hög tid att vi börjar diskutera lagstiftningen kring det här på nytt och förbjuder att fryst kött kan tinas upp och säljas som färskt, säger Långgård som tror att det skulle gynna den inhemska produktionen.
Med anledning av det utökade importförbudet vill Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo skjuta upp en del av de planerade nedskärningarna av lantbruksstöden. Saaristo hoppas att så blir fallet.
- Det vore positivt om man kan behålla nuvarande stödnivåer för nu behövs varje cent. Jag skulle också vilja se att regeringen kan enas om någon typ av subventionspaket och möjligheter till exportstöd till andra länder utanför EU, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab