|
1.8.2014 / Landsbygdens Folk
EU-avtalet med Kanada är klart men ändå osäkert
Kanada har gått med på EU:s krav när det gäller principerna för tilldelning av licenser. EU vill bevilja licenserna enligt ansökningsprincipen, medan den kanadensiska parten helst skulle ha fördelat kvoterna i kronologisk ordning.
EU får enligt det slutliga dokumentet årligen exportera 16.800 ton tullfri kvalitetsost till den kanadensiska marknaden. Kanada får i sin tur leverera 50.000 ton tullfritt nötkött och 75.000 ton griskött.
EU-förhandlarna har också hållit fast vid sina krav på skyddade geografiska ursprungsbeteckningar. Men de kanadensiska producenterna får ändå rätt att använda namn som ”feta” eller ”gorgonzola” om de redan har sådana produkter i sortimentet.
Nya producenter måste däremot använda beteckningar som tydligt visar att deras produkter inte är äkta vara. På etiketten ska begrepp som ”imitation” eller ”typ” klargöra att varorna inte är originalprodukter.
Mejeribranschen i USA har redan protesterat mot kompromissen. Enligt de stora mejerikoncernerna är det otänkbart att kategorisera produkterna enligt samma system i det kommande TTIP-avtalet mellan USA och EU.
Frihandelsavtalet med Kanada betecknas som ett test för TTIP, eftersom USA knappast kommer att godta sämre villkor än Kanada.
I handelsavtalet med Kanada ingår ett kapitel som ska garantera skydd för investerare i en skiljedomstol. Under motsvarande förhandlingar om TTIP har EU-kommissionen lyft ut det häftigt kritiserade investeringsskyddet tillsvidare.
Enligt tyska tidningsuppgifter tvekar Tysklands regering att gå med på investeringsskyddet i avtalet med Kanada. Om regeringen i Berlin nu omprövar sin inställning i förhandlingarna, kan detta också komma att gälla för TTIP.
Den tyska regeringen uppger att man ännu ska granska frågan. Tyskarna är beredda att parafera avtalet med Kanada i september, men ger ännu ingen garanti för att acceptera investeringsskyddet i sin nuvarande form.
|
|