Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
1.8.2014 / Landsbygdens Folk
Hård kritik mot Cioloş i Europaparlamentet
– Jag har arbetat med fyra tidigare kommissionärer och samarbetet har förlöpt väl, uppger Albert Deß, som inte skräder orden i sin kritik av Cioloş bristande kommunikationsförmåga.
– Under Cioloş tid har det visat sig omöjligt att samarbeta med EU-kommissionen. Det är inte mera acceptabelt.
Kritiken går även ut över jordbrukskommissionärens kabinettschef Martin Häusling, som visat sig lika omöjlig att nå. Deß betraktar därför Cioloş som olämplig för uppgiften som kommissionär och kräver en ändring på posten.
Den nyvalde ordföranden för parlamentets jordbruksutskott, polske konservativa ledamoten Czesław Siekierski, ställer sig däremot inte bakom kraven på Cioloş avgång och även de franska ledamöterna i EP:s jordbruksutskott är beredda att stöda den rumänske kommissionären, som för fem år sedan tillsattes med Frankrikes stöd i ministerrådet.
– Jag kommer att göra allt för att han inte ska sitta kvar där, säger Albert Deß till LF.
– Det kommer också många producenter att stöda.
Deß tog i våras strid med kommissionen kring detaljerna av förgröningen av CAP-reformen. Den gången handlade det om de så kallade delegerade rättsakterna, där den konservativa EPP-gruppen fick Cioloş att ändra på den detaljreglering som följde på CAP-uppgörelsen, särskilt vad avser koefficienten för odling av proteingrödor.
Deß kritiserar fortfarande kommissionären för förgröningsåtgärderna och andra centrala element i CAP-reformen, bl.a. det att växtföljden begränsades genom kravet på tre odlingsväxter.
– Vi visade kommissionen hur långt de kan gå, menar Deß.
– Parlamentet har nya instrument och måste utnyttja sina maktbefogenheter. Kommissionen höll sig ju inte till det som tidigare förhandlats.
Nästa strid tar Deß med kommissionen över de planerade handelsfördragen, dels TTIP-förhandlingarna med USA och Mercosur-avtalet som kommer upp på agendan igen.
Deß försöker mobilisera parlamentarikerna kring kraven på att import av jordbruksprodukter till EU endast skulle tillåtas då produkterna uppfyller den europeiska standarden vad gäller konsumentskydd, djurskydd, de europeiska miljöbestämmelserna och minimistandarder för social- och arbetslagstiftning.
– Jag tar det ändå lugnt vad gäller USA-avtalet, menar Deß.
– Som ekonomiska områden ligger vi ändå närmare varandra. Men om inte skyddet för den europeiska standarden och livsmedlens ursprungsbeteckningar garanteras kommer parlamentet inte att godkänna avtalen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab