Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.7.2014 / Landsbygdens Folk
TTIP-samtalen avancerar trögt
TTIP-rundan har kritiserats häftigt i offentligheten, bland annat för den usla informationen om innehållet i förhandlingarna. Den häftigaste kritiken har riktats mot skyddet för investerare i en skiljedomstol och risken för försämrade matstandarder i EU.
Bercero och Mullaney försökte senaste fredag lugna ner debatten. Enligt chefsförhandlarna är huvudprincipen i samtalen att man inte får pruta på normer som reglerar miljö, säkerhet eller konsument- och arbetstagarskydd.
Klart är att förhandlingarna om investeringsskyddet kommer att dra ut på tiden åtminstone fram till årsskiftet, sade Bercero. Den offentliga konsultation som EU-kommissionen har genomfört resulterade i 150.000 förslag som måste behandlas.
Till följd av den häftiga kritiken har EU-kommissionen lyft ut investeringsskyddet ur förhandlingarna tillsvidare. En sammanställning av konsultationerna väntas dröja åtminstone fram till november. Därefter ska resultaten presenteras i rådet och parlamentet.
EU:s handelskommissionär Karel De Gucht måste nyligen svara på en lång rad kritiska frågor om TTIP under en stormig debatt i EU-parlamentet. Debatten sträckte sig över tre timmar och många frågeställare var upprörda.
De Gucht kommenterade uppståndelsen som ett resultat av skrämselpropaganda mot avtalet. Han ansåg att frågan har blåsts upp till en kamp mellan två kulturer. Mottot är tydligen att EU hotas av den amerikanska livsstilen, sade handelskommissionären efteråt.
De Gucht påpekade att också USA har ett intresse att skydda miljön och sina konsumenter och arbetstagare. I många avseenden är de amerikanska standarderna till och med bättre än i EU.
Miljögrupper och icke-regeringsorganisationer samlar emellertid sina led för att bilda massiv front mot TTIP. Antiglobaliseringsnätverket Attac planerar demonstrationer i höst tillsammans med andra organisationer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab