Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.7.2014 / Landsbygdens Folk
Svår hagelstorm drabbade åländska äppelodlare
Han konstaterar att hagelstormen var väldigt lokal också inom byarna Tjudö och Vestanträsk, som nästan varje sommar drabbas av oväder.
Det förra riktigt svåra ovädret inträffade för tio år sedan.
Årets hagelsstorm beskrivs som "ett rejält busväder med blixt och dunder i ett" under en dryg timme.
På vissa ställen fick man 30 mm regn inklusive en hel del hagel, men regnmängderna varierade som så ofta när det handlar om åska, som kan vara väldigt lokal.
Att just norra Finström drabbas ovanligt ofta anses bero på att området ligger mellan de varma höga bergen Getabergen (ca 100 meter) och Ålands högsta berg Orrdalsklint (128 m) i östra Saltvik.
Det är framför allt äppelodlarna som drabbats hårt. Även om haglen inte slår hål på skalet duger dessa äppel inte för handeln, eftersom fruktköttet börjar ruttna när äpplet träffats av hagel.
De två stora äppelodlingarna Grannas och Karl Ers frukt, som båda tillverkar äppeljuice, ligger i det område som drabbades av det senaste ovädret, men skadornas omfattning vet man ännu inte.
Det handlar om äppelodlingar på närmare 100.000 träd, så det tar sin tid att kartlägga skadorna.
- Alla odlare i de två byarna har drabbats, men i olika omfattning eftersom ovädret var så lokalt, säger Yngve Österlund och konstaterar att äppelodling är en riskfylld bransch.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab