Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
4.7.2014 / Landsbygdens Folk
Marknadsdomstolen:
I sin dom anser marknadsdomstolen att det genomsnittliga priset på Valios basmjölk under 30 månaders tid, 1.3.2010-31.8.2012, har varit under de genomsnittliga rörliga kostnaderna. Domstolen hänvisar till att Valio har gjort upp en detaljerad plan för prisnedsättningar med början 1 mars 2010. Syftet var att under 18 månaders tid eller före slutet av 2011 få dåvarande Arla Ingman, numera Arla Oy att sluta med den påbörjade importen av svensk mjölk eller åtminstone minska importen betydligt. Därutöver konstaterar marknadsdomstolen att Valios syfte var att få Arla Oy bort från marknaden eller att åtminstone minska marknadsandelen, att höja Valios marknadsandel till 80 procent och att åter höja priset på basmjölk när det målet uppnåtts.
Valio har enligt marknadsdomstolen känt till att koncernens prissättningsstrategi har varit ekonomiskt ohållbar för konkurrenterna och att dessa inte skulle kunna ta upp konkurrensen om Valios prissättning.
Valiokoncernen säger att de handlingar som konkurrens- och konsumentverket hänvisar till inte dokumenterar att Valio skulle vara ute efter att utestänga konkurrenter från marknaden och inte heller att Valio skulle ha offrat sin vinst. De åtgärder som diskuteras i handlingarna gäller konkurrensen med importmjölk. Enligt Valio handlar det om att lönsamheten påverkas av importmjölken, inte bara för Valio utan för alla finländska mjölkproducenter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab