Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
27.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU öppnar forum för samtal kring storvilt
Ägare av får och renar betraktar för det mesta saken ur en annan synvinkel. Den tidvis hätska diskussionen om vargar visar att de växande populationerna också uppfattas som allvarliga hot. EU-kommissionen medger att rovdjuren förorsakar nya konflikter i samhället. Problemen måste diskuteras öppet, framhåller miljökommissionär Janez Potočnik. För ändamålet har kommissionen därför grundat ett permanent diskussionsforum om storvilt.
Kommissionen vill involvera möjligast många intressegrupper i diskussionen om viltpolitiken. Jägare, skogsägare, jordbrukare, boskapsfarmare, forskare, markägare, landskapsförvaltningar och naturskyddsorganisationer ska bänka sig kring samma bord.
Konflikterna kretsar framför allt kring fyra rovdjursarter - björn, varg, järv och lo. I 21 av EU:s medlemsländer lever åtminstone en av dess fyra arter fritt i naturen. Eftersom populationerna ökar i storlek, kan situationen ibland bli problematisk.
Vi måste behandla våra naturliga grannar med respekt. Samtidigt får vi inte glömma de grupper av människor som lever nära rovdjuren med följder som inkräktar på deras levnadsbetingelser, framhåller Potočnik.
Miljökommissionären hoppas att det nya diskussionsforumet ska generera synpunkter som främjar utbytet av idéer. Meningen är att söka lösningar som kan accepteras av alla grupper och som bidrar till att minska spänningarna.
Åtta intresseorganisationer har redan undertecknat överenskommelsen om det nya forumet - bland dem den den internationella jaktorganisationen CIC, producentorganisationen Copa-Cogeca och markägarnas organisation ELO.
Dessutom medverkar nationalparkernas sammanslutning Europarc, den europeiska jägarfederationen FACE, representanter för Finlands och Sveriges rennäring, naturvårdsunionen IUCN och Världsnaturfonden WWF.
Forumet om storvilt ska mötas årligen. Dessutom ska olika arbetsgrupper tillsättas för att dryfta lösningar på olika problemområden. Verksamheten stöds av ett webbaserat centrum för resurser som ställer information och material till förfogande.
Hörnstenarna i EU:s politik för artskydd är framför allt habitat- och fågelskyddsdirektiven och nätverket Natura 2000 för skyddade områden i hela unionen. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab