Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
20.6.2014 / Landsbygdens Folk
Jordbruket blir hård nöt i TTIP-ronden
Diskussionerna mellan Vilsack och EU:s jordbruksministrar åskådliggjorde stora skillnader i synen på produktionsstandarder för livsmedel.
Sänkta livsmedelsstandarder står inte till disposition som eftergifter för ett handelsavtal. EU förhandlar inte om icke-godkända genmodifierade produkter eller hormonkött, löd EU-ministrarnas hälsningar till Vilsack.
Bland annat Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt upplyste Vilsack om att strikt vetenskapliga argument inte räcker för EU. Schmidt betonade att man också måste beakta produkternas samhälleliga acceptans.
Men Vilsack invände att förhandlingarna behöver ett gemensamt språk som baserar sig på sund vetenskap. Handelsavtalet ska röja undan de icke-vetenskapliga hinder som försvårar möjligheterna för farmare i USA att sälja sina produkter till EU.
Det gäller bland annat genmodifierade grödor och kemiskt behandlat kött. EU borde ompröva sin inställning till hormonbehandlat kött och klorbehandlad kyckling, sade Vilsack som också kritiserade EU:s principer för livsmedelsmärkning.
Vid sitt möte i Luxemburg diskuterade EU:s jordbruksministrar också ursprungsmärkningen för kött från gris, får, get, och fjäderfä. Reglerna föreskriver inte att födelseorten ska nämnas.
EU-parlamentet anser att detta är en brist. Födelseorten borde framgå enligt samma principer som gäller för märkningen av nötkött. Men detta vore alltför krångligt och dyrt, invände jordbruksministrarna som stödde kommissionens linje.
Flera medlemsländer hotas av höga böter för överproduktion av mjölk och kräver en ändring av beräkningarna för fetthalten. Detta skulle ge en mjuklandning som sänker böterna.
Medlemsländerna fortsätter emellertid att blockera varandra. Vid ministermötet kunde ingen kvalificerad majoritet mobiliseras för ändamålet. Ett nytt försök ska göras på julimötet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab