|
20.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU-jordbruket får 57 miljarder euro
Kommissionen har redan meddelat officiellt om nedskärningen, men varken medlemsländerna eller parlamentet väntas denna gång komma med några invändningar.
- Vi bygger vidare på det som har gjorts tidigare och hjälper Europa att återhämta sig från krisen med allt knappare resurser, beskriver EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski sitt budgetförslag för 2015.
Merparten av åtagandena gäller framtida projekt som stärker den europeiska ekonomin, medan omkring 40 procent av betalningarna fortfarande gäller gamla EU-finansierade projekt från budgetperioden 2007-2013.
Samtidigt föreslår budgetmakarna att kommissionens personal ska minskas med ytterligare en procent. Minskningar i samma storleksklass har genomförts de tre senaste åren.
Kommissionen har också skurit i utgifter och personal hos övriga EU-institutioner för att bättre anpassa kostnaderna. Målet är en personalminskning med fem procent under fem år. Dessutom visas återhållsamhet när det gäller övriga administrativa kostnader.
Budgetförslaget för 2015 motsvarar en procent av EU-ländernas sammanlagda bruttonationalinkomster. Burgeten tar hänsyn till aktuella och framtida frågor som krisen i Ukraina och behovet att trygga EU:s energiförsörjning, säger Lewandowski.
Den föreslagna ökningen av åtagandena med 2,1 procent och betalningarna med 1,4 procent balanseras i princip upp av den förväntade inflationen för 2015. Budgeten ökar inte i reala termer.
Åtagandena fokuserar på nya program i den fleråriga budgetramen för 2014-2020. Nästan 60 procent av de föreslagna anslagen går till program som stöder forskning och innovation samt ungdom och företag i Europa.
Huvuddelen av betalningarna avser områden som förbättrar den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen i Europa. Där är ökningen 29,5 procent jämfört med 2014. Tyngdpunkter är forskning, transeuropeiska nät för energi och transport och sysselsättning för ungdom.
Andra områden där betalningarna ökar är asyl-, migrations- och integrationsfonden samt skyddet av folkhälsan och konsumentfrågor.
Härnäst ska medlemsländerna förhandla om budgeten varefter det nya EU-parlamentet formulerar sin ståndpunkt. Till sist följer en tre veckor lång förlikningsperiod, då rådet och parlamentet ska enas om en kompromiss.
|
|