|
20.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU skapar larmsystem mot bedrägerier med mat
Årsrapporten för 2013 visar att varningssystemet också kan användas för att spåra och återkalla produkter vid matfusk. Senaste år sändes sammanlagt 3.205 nya anmälningar via Rasff.
Några av de mest uppmärksammade fallen var hepatit A i frysta jordgubbar, biverkningar av kosttillskott med potentiellt farliga ingredienser, Ehecbakterier i hamburgare och rester av bekämpningsmedel i grönsaker.
Larmsystemet underlättade utredningen av fallet med de nedfrysta jordgubbarna från Marocko, som senaste år spred Hepatit A i de fyra nordiska länderna Danmark, Norge, Sverige och Finland. Jordgubbarna hade packats i Belgien.
De flesta av alla livsmedel och fodermedel som under året föranledde varningar kom till Europa från Kina. Statistiken har ändå förbättrats något till Kinas fördel. Under fjolåret bokfördes 433 farliga produkter från Kina mot 540 produkter år 2012.
Många varningar föranleddes också av produkter från Indien och Turkiet. Italien var före Tyskland det EU-land som utlyste de flesta livsmedelslarmen. Nästan häften av de farliga produkterna stoppades redan vid gränsen.
Det totala antalet anmälningar under 2013 minskade med nio procent jämfört med 2012.
Anmälningarna ledde till 5.158 uppföljande åtgärder. Detta betyder att livsmedel återkallas, dras tillbaka, beslagtas eller destrueras.
Rasff är ett oumbärligt verktyg för att stoppa farliga livsmedel. Konsumentskyddet förbättras påtagligt eftersom informationen snabbt kan spridas i hela EU, säger hälsokommissionär Tonio Borg.
En av de största händelserna under fjolåret var hästköttskandalen. Rasff-systemet användes i full utsträckning som hjälpmedel för att spåra livsmedel som innehöll hästkött och dra tillbaka produkterna från marknaden.
Hästköttskandalen våren 2013 innebar visserligen inga hälsorisker, men Rasff kunde användas för att sprida snabb information om produkter som innehöll hästkött. Detta hjälpte länderna att påskynda sina utredningar och spåra källan till matfusket, säger Borg.
Enligt Borg blir det allt viktigare att utbyta information om internationella livsmedelsbedrägerier. Ett EU-nätverk mot livsmedelsbedrägerier har redan grundats för att avslöja den tilltagande kriminella verksamheten på området.
För ändamålet utvecklar kommissionen ett it-system som påminner om Rasff. Nätverket ska hjälpa ländernas myndigheter att snabbt förmedla information om bedrägerier i livsmedelsbranschen och spåra dem över gränserna.
Kommissionen lanserade nyligen också en särskild konsumentportal. Den nya webbsidan ger information om återkallade produkter och varningar från europeiska myndigheter och livsmedelsföretag.
|
|