|
13.6.2014 / Landsbygdens Folk
Slopad arvsskatt skulle gynna familjeföretagen
De som vill behålla arvs- och gåvoskatten framhåller ofta att skatten förhindrar att skillnaderna i inkomstfördelningen blir allt för stora. Enligt PTT:s rapport skulle en övergång till beskattning på överlåtelse av vinst ändå gynna majoriteten av den finländska befolkningen.
Arvs- och gåvoskatten bestäms i Finland direkt utgående från värdet på den överlåtna egendomen. Särskilt familjeföretag som ska genomföra ett generationsskifte lider av beskattningen, eftersom skatten ofta tar flera år att betala av.
År 2004 slutade Sverige att uppbära arvs- och gåvoskatt och Norge i år. PTT tror att det också vore möjligt för Finland. Arvs- och gåvoskatten inbringar staten en årlig summa på ungefär 500 miljoner euro. Genom att istället införa skatt på överlåtelse av vinst skulle skatteintäkten enligt PTT:s beräkningar öka med 400 miljoner euro.
I Sverige avgörs egendomens köpesumma oberoende av om egendomen är arvegods eller ej. Om man säljer ärvd egendom i Sverige, exempelvis en bostad, dras försäljningspriset bort från vinsten före beskattning.
I Finland är exempelvis en bostad som har funnits i familjens ägo i minst två år befriad från beskattning av kapitalvinst.
En fråga som uppstår är om den svenska modellen skulle pressa arvtagare att sälja den ärvda egendomen. Familjeföretagens förbunds verkställande direktör Matti Vanhanen framhåller ändå det positiva med slopandet av skatten.
- Sveriges lösning är bättre om man ser det långsiktigt. Det system vi har i dag tar inte hänsyn till skattebetalarnas betalningsförmåga och olika ekonomiska bakgrund. Vi borde eftersträva ett mer neutralt beskattningssystem, säger Vanhanen.
I Finland överlåts många företag till en släkting som måste betala arvs-och gåvoskatt och en anmärkningsvärd andel av familjeföretagen i Finland står just nu inför ett generationsskifte.
Med ett byte från arvs- och gåvoskatt till skatt på överlåtelse av vinst enligt svensk modell, har företagen större möjlighet att investera och att anställa flera människor. Enligt PTT:s beräkningar kunde slopandet av arvs- och gåvoskatten skapa upp till 4.800 nya arbetsplatser.
Att slopa arvs- och gåvoskatten skulle gynna dem som tar emot stora arv mer än dem som tar emot mindre. Eftersom inkomstfördelningen är nästan den samma för skatten på överlåtelse av vinst som arvsskatten, kan en förändring av fördelningseffekterna sannolikt elimineras.
Bostadshyrorna kunde också gynnas när hyresvärdarna vid uthyrningen inte behöver täcka kostnaderna för arvs- och gåvoskatt.
|
|