Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU-länderna ser enighet om nationella GMO-förbud
I de ständiga representanternas kommitté Coreper röstade endast Belgien mot den så kallade opt-out-klausulen medan Luxemburg och Danmark avstod från att ta ställning. Det räcker inte för att stoppa förslaget.
Tidigare har bland annat Storbritannien, Frankrike och Tyskland av olika skäl gått emot nationella särlösningar. Det grekiska ordförandeskapet har finslipat förslaget så att det lättare kunde accepteras av de tveksamma länderna.
Den avgörande punkten var Tysklands helomvändning. Förbundskansler Angela Merkel har länge hållit fast vid principen att ett vetenskapligt underbyggt GMO-tillstånd utan undantag måste gälla i hela den europeiska unionen.
Enligt Merkel är det ingen god idé om enskilda medlemsländer får göra hur de vill. Om EU-kommissionen en gång för alla har givit grönt ljus för en GMO-gröda måste alla foga sig utan att streta emot.
Merkel har bland annat argumenterat för risken att agrarkoncernerna ska stämma enskilda regeringar om de inte följer gemenskapens regler. Opinionerna inom den tyska koalitionsregeringen har emellertid förskjutits till undantagsregelns favör.
Regeringen i Berlin har varit allt annat än enig i frågan. Enligt forsknings- och hälsoministeriet får ett EU-beslut som baserar sig på Efsas vetenskapliga utlåtanden inte rubbas. Jordbruksminister Christian Schmidt har en komplett omvänd syn på saken.
Allt tyder på ett definitivt grönt ljus för nationella förbud på GMO-området då miljöministrarna röstar om saken den 12 juni. EU-kommissionen uttrycker på förhand en "försiktig optimism" att omröstningen går enligt planerna.
Enligt förslaget får medlemsländer som vill förbjuda GMO inom sina områden inte anföra miljö- eller hälsoskäl som motiv. Anledningen är att dessa övergripande aspekter granskas av EU:s livsmedelsmyndigheter då nya sorter godkänns av kommissionen.
Då en ny ansökning om GMO-tillstånd lämnas in av en bioteknikkoncern måste ett land som inte accepterar produkten informera kommissionen att man inte är införstådd. Koncernen kan då förändra sin ansökan så att ifrågavarande land stryks ur dokumenten.
Ifall detta inte är möjligt, kan medlemslandet förbjuda GMO-produkten på sitt område. Som argument duger socioekonomiska kriterier, landskapsvård, småskaligt jordbruk, biodiversitet eller någonting annat.
Förändringen berör emellertid inte redan tillåtna GMO-sorter (majsen MON810) eller ansökningar där ett godkännande är nära förestående (majsen Pioneer 1507).
Det nya EU-parlamentet ska behandla förslaget till nationella särregler under hösten. Inom EU-kommissionen hoppas man att reglerna kan antas senast i början av nästa år, förutsatt att miljöministrarna faktiskt godkänner förslaget nästa vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab