|
30.5.2014 / Landsbygdens Folk
Ingen klar signal om lösning i ryska grisköttstvisten
I slutet av januari, då afrikansk svinpest påträffats hos vildsvin på gränsen till Litauen och Polen, skulle Ryssland ha varit berett att begränsa exportförbudet till Litauen och Polen och till de EU-länder som gränsar till dem. I så fall hade de övriga EU-länderna kunnat fortsätta exporten och EU hade hållit sin marknadsandel på den ryska marknaden.
- Det är synnerligen viktigt att den ryska marknaden öppnas igen och det snart, påpekar van Dongen.
EU har inlett ett förfarande i WTO, men risken är att processen tar flera år. Van Dongen ifrågasätter varför EU just i den här konflikten inlett ett WTO-förfarande, fast man i många andra liknande konflikter inte velat ta upp ärendet i WTO och inte heller tidigare konsekvent tillämpat solidaritetsprincipen; exportlicensen för hela EU innebär att det är hela unionen som bojkottas.
- Från EU-kommissionens sida låter de förstå att vi ska vänta och se, eftersom processen just inletts. En kompromiss är ändå möjlig även under WTO-processen.
Den politiska dimensionen vill van Dongen tona ned.
- Det handlar alltid om politik ändå. Vi borde inte fastna vid det, för var skulle inte politiken spela en roll? säger van Dongen med referens till USA:s importpolitik och Sydkoreas nötköttsförbud.
WTO-förfarandet är ännu i ett inledande skede där parterna konsulterar varandra, men i juni ska EU-kommissionen besluta om man går vidare med processen.
- Däremellan borde Ryssland och EU finna en teknisk lösning, konstaterar Jean-Luc Mériaux på UECBV, den europeiska branschorganisationen för boskaps- och köttsektorn.
- Vi hoppas på att man är närmare en lösning i juni. Ryssland har begärt mera information om djurhälsan i EU och ska nu granska uppgifterna.
Mériaux är ändå optimistisk vad gäller en snar lösning.
- Det är ändå så att båda parterna behöver varandra, så alla element för en teknisk lösning borde vara förhanden, menar Mériaux.
- Men sedan är det ju Rysslands beslut att hålla sig till WTO-regler.
Ryssland tar normalt in en fjärdedel av EU:s grisköttsexport och är den främsta kunden globalt. Å andra sidan står EU för två tredjedelar av den ryska importen och livsmedelsindustrin saknar råvara.
- Bojkotten hänför sig till frågan om certifikat; EU-länderna kan inte teckna några egna exportcertifikat längre, påpekar Mériaux.
På branschorganisationerna poängterar man att situationen inom branschen i EU än så länge är långt från en katastrof.
- Klart att priserna sjönk i februari och mars; nu är priserna inte på den nivån som de borde vara, så det är en förlust, säger Mériaux. Men det är inte en katastrof ännu.
Alla fall av afrikansk svinpest hos vildsvin uppträdde vid gränsen till Vitryssland och de vildsvin som påträffats vid jakt är fria från smitta. En hel rad åtgärder har vidtagits i både Litauen och Polen och det senaste fallet är från februari.
- Det kan ju hända att Ryssland under de kommande veckorna konstaterar att EU har tacklat frågan och att man är öppen för en teknisk lösning, förutspår Jean-Luc Mériaux.
|
|