Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
30.5.2014 / Landsbygdens Folk
EU slår till reträtt om markskyddet
Enligt motiveringarna har kommissionen, parlamentet och medlemsländernas regeringar inte enats om markskyddet trots långa förhandlingar. Därför saknas förutsättningar att slutföra proceduren, konstaterar kommissionen.
Kommissionen har i flera omgångar försökt driva igenom sin strategi för markskydd med vidhängande markdirektiv. Men en minoritet bland medlemsländerna har varje gång blockerat initiativet.
Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Österrike är de största motståndarna. Också Finland har gått emot planerna medan andra länder, bland annat Sverige, anser att frågan kan skötas utan att skapa ett nytt direktiv.
Den blockerande minoriteten av EU-länder anser att markskyddet är en fråga som ska skötas på nationell nivå och befarar onödig byråkrati. Proceduren har försvårats av att förslaget måste godkännas med kvalificerad majoritet.
Markskyddsdirektivet presenterades för första gången år 2006 utan framgång. Trots intensiva förhandlingar har en politisk överenskommelse inte gått att nå. Flera EU-värdland har försökt ta upp frågan utan resultat.
En gemensam markstrategi med tillhörande ramdirektiv var ursprungligen avsedd att förhindra fortsatt markförstöring och bidra till att återställa förstörd mark.
Direktivet för markskydd stöddes främst av EU:s medlemsländer i östra och södra Europa. Flera östeuropeiska länder anser att de saknar resurser att på egen hand etablera ett fungerande markskydd.
De sydliga medlemsländerna oroar sig över att skötseln av Europas viktigaste naturresurs försummas utan ett fungerande ramdirektiv.
Den blockerande minoriteten i EU anser att markskyddet ska skötas av de nationella regeringarna. Producentorganisationen Copa och Cogeca betecknar ramdirektivet för markskydd som onödigt eftersom frågan kan skötas på frivillig väg i EU-länderna.
Kommissionen återkallade nu direktivet för markskydd i samband med det så kallade Refit-programmet som granskar EU:s lagstiftning med avseende på effektivitet, mervärde och ändamålsenlighet.
Refit-programmet startade i december 2012 för att granska EU-lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat. Avsikten är att avlägsna krångliga regleringar som hämmar företagsamhet och skapar byråkrati.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab