|
30.5.2014 / Landsbygdens Folk
Holländsk domstol hävde pälsdjursförbud
Påståendet att päls är en onödig lyxprodukt är ingen orsak att frånta de holländska pälsdjursuppfödarna deras utkomst utan att erbjuda några kompensationer. En sådan politisk hantering strider mot de mänskliga rättigheterna, fastslår domstolen.
De nederländska pälsjdjurfarmarna är nöjda över domen. Enligt VD för pälsdjursuppfödarnas förbund Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) Wim Verhagen är uppfödarna mycket lättade.
Vi har från början räknat med ett starkt stöd. Farmarna är glada att en oberoende domstol snabbt och tydligt sade ifrån och bekräftade att förbudet mot minkfarmningen helt enkelt var ohållbart, kommenterar Verhagen.
Enligt Verhagen innebär domslutet att de holländska pälsdjursuppfödarna i lugn och ro får fortsätta med sin näring och återgå till den normala vardagen.
Domen väntas få ett internationellt genomslag eftersom djurrättsrörelser i flera länder kräver ett totalförbud mot minkfarmning. Organisationerna brukar hänvisa till förbudet i Nederländerna, som i sammanhanget har betraktats som ett föregångsland.
- De politiker i Europa som vill förbjuda minknäringen måste tänka efter två gånger. Jag hoppas att domslutet i Nederländerna kommer att övertyga dem, säger Kenneth Ingman, ordförande för Fur Europe och Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund.
Enligt Ingman är budskapet tydligt. Politikerna borde bidra till att ytterligare utveckla näringen istället för att förbjuda en bransch som fungerar otroligt bra, både med avseende på djurskyddsnormer och exportintäkter.
- De mänskliga rättigheterna ska väga tyngre än politiska vindar som råkar blåsa i olika riktningar. Produktion och användning av päls är en fråga om individens fria val och ska inte vara föremål för morallagstiftning, säger Johan Dalén, VD för Svensk Mink.
Den omdebatterade lagen antogs år 2012 av parlamentets första kammare senaten. Tre år tidigare hade den avlåtits i den andra kammaren. Ett tidigare förslag som gick ut på att minkförbudet skulle införas redan år 2018 fick inte tillräckligt stöd i parlamentet.
Djurrättsorganisationerna välkomnade för två år sedan de nya reglerna och ställde upp Nederländerna som ett exempel för Europa. Nederländerna var då det första stora pälsdjursproducerande landet i EU som lät förbjuda minkfarmning.
Nederländerna är världens största producent av minkskinn. I landet verkar 160 farmer som årligen producerar fem miljoner skinn. Enligt revisionsbyrån KPMG skulle en avveckling av minkfarmningen i landet kosta 1,2 miljarder euro.v
Nederländernas jordbruksminister Sharon Dijksma uppger att hon noga ska studera domslutets konsekvenser och utreda om domen kan överklagas. Dijksma hänvisar till att lagens anda avspeglar senatens uttryckliga önskan att förbjuda minknäringen.
|
|