Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
30.5.2014 / SLC
MM: Statsrådet överlämnade en proposition om ändring av naturvårdslagen
Regeringen överlämnade i dag en proposition med förslag till lag om ändring av naturvårdslagen. Det kapitel i naturvårdslagen som handlar om nätverket Natura 2000 ska ändras för att genomförandet av EU:s habitatdirektiv ska kompletteras. Det föreslås också vissa andra ändringar i lagen. De föreslagna revideringarna förbättrar skyddet av Natura 2000-områdena och tydliggör vilka skyldigheter myndigheter och andra aktörer har när det gäller nätverket Natura 2000.

Enligt propositionen ska det i lagen tas in procedurbestämmelser för att de områden som införlivats i nätverket Natura 2000 ska bilda särskilda bevarandeområden (SAC-områden) i enlighet med habitatdirektivet. Lagändringen är brådskande, eftersom Europeiska kommissionen redan i somras hörde sig för om läget när det gäller genomförandet av habitatdirektivet i Finland.

Regeringens proposition innehåller också ett allmänt förbud mot att försämra sådana arter eller naturtyper som utgör grunden för skydd av områden som hör till nätverket Natura 2000. Habitatdirektivet förutsätter att förbudet mot försämring ska gälla alla typer av verksamhet, oavsett om verksamheten är tillståndspliktig eller anmälningspliktig. Ändringen gör skyddet av Naturaområdena i Finland mer täckande, eftersom förbudet mot försämring i dagens läge endast gäller projekt eller planer som förutsätter tillstånd eller godkännande. Förbudet gäller dock i fortsättningen endast projekt som i betydande grad försämrar de naturvärden som utgör grunden för skydd av ett Naturaområde.

Det allmänna förbudet mot försämring är också förenat med en skyldighet som innebär att den som ansvarar för åtgärden ska anmäla den planerade åtgärden till närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) 30 dygn innan åtgärden vidtas. Anmälningsskyldigheten gäller åtgärder som väsentligt kan försämra skyddsvärdena i ett Naturaområde. Avsikten är att genom förutseende regler och rådgivning leda aktörerna att iaktta sådana rutiner eller placera sin verksamhet så att väsentligt försämrande följdverkningar ska kunna undvikas.

Enligt propositionen ska det fastställas tydligare skyldigheter för myndigheterna i syfte att främja och beakta målen för skyddet av Natura 2000-områden. Ändringarna innebär också att naturvårdsmyndigheternas befogenheter och skyldigheter förtydligas. Även den bestämmelse i naturvårdslagen som handlar om fastställande av ersättande åtgärder preciseras.

I naturvårdslagen ska dessutom tas in en bestämmelse om att statsrådets allmänna sammanträde beslutar om ändring av sådana uppgifter om områden som ingår i nätverket Natura 2000 som har naturvetenskaplig karaktär. Ändringen av uppgifter innebär att uppgifterna om de områden som redan hör till nätverket uppdateras.

Mer information:
Lagstiftningsrådet Heikki Korpelainen, miljöministeriet, tfn 0295 250 135, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
Naturvårdsdirektör Ilkka Heikkinen, miljöministeriet, tfn 0295 250 079, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab