Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
23.5.2014 / Landsbygdens Folk
Tung byråkrati försvårar anställningar
Jaakko Holsti, verksamhetsledare på MTK-Uusimaa, är själv bonde och har personlig erfarenhet av byråkratin vid anställning av säsongarbetskraft.
- Jag måste medge att jag blev överraskad över den jobbiga byråkratin. Men dagens arbetslöshetssiffror är deprimerande och därför skulle det vara extremt viktigt att öppna upp för ungdomarna, säger Holsti.
Annukka Larvio-Wikner, vice ordförande i Nylands svenska producentförbunds företagarutskott samt SLC:s representant i MTK:s företagarutskott, har lång erfarenhet av säsonganställda och praktikanter på familjens ridranch i Kyrkslätt. Hon anser att myndigheterna borde göra det mycket lättare för företagare att anställa tillfällig arbetskraft.
- Tröskeln att anställa borde vara låg. Idag är det helt tvärtom. Byråkratin är tröskeln som många inte orkar stiga över. Idag skall man som arbetsgivare skilt meddela och räkna ut skatteuppgifter, pensionsavgifter, försäkringsavgifter med mera. Det är mycket att sätta sig in i.
Verksamheten på stallet Ridranch Wikner i Kyrkslätt inbegriper ridskola, uppfödning och privatstall. Ridskolan har verkat i över 25 år och i privatstallet finns för närvarande 20 hästar. Totalt har ranchen för närvarande nästan 70 hästar och ponnyer och erbjuder allt från sommarläger till handikappridning.
- Vi har drygt 400 ryttare i veckan här, berättar Annukka och Börje Wikner.
Idag har Wikners två fastanställda hästskötare och på jordbrukssidan en anställd, som också hjälper med hästarna. Vidare har paret två fastanställda ridlärare samt två timlärare, varav den ena är ridterapeut. Praktikanter är också vanliga hos Wikners.
Ett gott råd Annukka Larvio-Wikner vill ge till företagare som anställer tillfällig arbetskraft är att man så fort man har litet fler anställda skall utlokalisera till exempel löneräknandet till proffs.
- Jag har lärt mig via försök och misstag. Nu låter jag dem som kan det sköta det. I början hände det till exempel att jag i två års tid betalade pensionsförsäkringsavgifterna till fel ställe, men som tur kunde det hela sedan redas upp i efterhand. Dessutom är sådan service avdragsbar i beskattningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab