|
23.5.2014 / Landsbygdens Folk
Svagt EU-stöd för mer djurskydd
Hälsokommissionär Tonio Borg uppger att han inte planerar något nytt förslag. I stället ska EU intensifiera övervakningen så att nuvarande transportbestämmelser åtföljs bättre. I EU är det tillåtet att transportera djur längre än åtta timmar, förutsatt att fordonet uppfyller vissa minimikrav.
Spanien, Portugal, Italien, Irland och Frankrike ansåg att dagens regler är tillräckligt bra. Danmark och Sverige ville maximera tiden till högst åtta timmar.
EU vill förbättra växtskyddet för småkulturer inom frukt- och grönsakssektorn samt olika specialkulturer. Det saknas ofta godkända växtskyddsmedel för dessa grödor. Ett särskilt samordningscentrum ska inrättas i EU för att råda bot på problemet.
EU:s jordbruksministrar diskuterade frågan på måndagen, utgående från kommissionens förslag. Enligt den ansvariga kommissionären Tonio Borg stiger förlusterna i EU till ett värde av en miljard euro då lämpliga växtskyddsmedel saknas för specialändamål.
Enligt Borg har problemet sin grund i att växtskyddsindustrin saknar ekonomiskt intresse att ansöka om tillstånd för produkter som lämpar sig för begränsade användningsområden. Tillgången på växtskyddsmedel varierar dessutom starkt mellan medlemsländerna.
De största problemen förekommer i begränsade frukt- och grönsakskulturer, sektorn för prydnadsväxter, odling av humle samt plantskolor. Kommissionen konstaterar också att det är svårt för tredje part att sätta sig in i regelverken.
I ett första steg ska medlemsländerna utbyta information om kunskapsluckor inom växtskyddet för begränsade användningsområden. Man beslöt också att inrätta ett samordningscentrum med ett tekniskt sekretariat.
Detta samordningscentrum ska årligen finansieras med 350.000 euro ur EU-budgeten medan medlemsländerna skjuter till motsvarande belopp. Platsen för centrumet har inte fastställts, men Frankrike har visat intresse.
På begäran av Nederländerna och Sverige diskuterade jordbruksministrarna också matsvinnet. De båda länderna påpekar att insatser för att minska matsvinn och matavfall är viktiga. EU har ett gemensamt ansvar för problemet.
Nederländerna och Sverige vill ge kommissionen i uppdrag att städa i listan över de produkter som ska förses med datumstämpel. Produkter med lång hållbarhet, exempelvis torra varor som nudlar, ris och kaffe kunde med fördel tas bort.
I dag är exempelvis socker, salt och viner undantagna. Många konsumenter förväxlar i dag märkningen "bäst före" med ett förfallodatum. Detta leder till att produkter ofta hamnar i soporna fastän de är fullt användbara. Enligt den svenska delegationen kunde man också med fördel ändra reglerna för sista förbrukningsdag för ägg. I dag är ägg officiellt färska upp till 28 dagar efter kläckningen. Tiden kunde förlängas eftersom ägg för det mesta håller betydligt längre.
Kommissionen uppmanas nu att göra en översyn av den existerande lagstiftningen för att identifiera eventuella rättsliga hinder som leder till matsvinn. Kommissionen måste lägga fram ett konkret förslag innan den nuvarande förordningen ändras.
|
|