Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
23.5.2014 / Landsbygdens Folk
Förnyad EU-lagstiftning kan ge fler GMO-produkter
Förbundskansler Angela Merkel har in i det sista reserverat sig mot nationella förbud. Enligt den officiella tyska synen skulle detta innebära en uppmjukning av principerna för den inre gemensamma marknaden i Europa. De senaste veckorna har läget förändrats. Det största tyska regeringspartiet CDU antog nyligen på sin partidag en resolution som godkänner självbestämmanderätten för EU:s medlemsländer med avseende på odling av GMO-grödor.
Då medlemsländernas miljöministrar möts i juni väntas Tysklands miljöminister Barbara Hendricks denna gång ta plats i majoritetslägret. Detta ska trygga en kvalificerad majoritet för nationella avgöranden för eller emot GMO.
Ordförandelandet Grekland har jobbat hårt för en lösning. Avsikten är att främja den gröna gentekniken i EU genom att låta de kritiska länderna gå sin egen väg utan att blockera teknologin för medlemsländer som tänker annorlunda.
De GMO-kritiska aktörerna, bland dem gröna politiker, miljöorganisationer och producenter av ekomat, går ut hårt mot initiativet. Enligt kritikerna handlar det om ett mygelpaket från Bryssel som i slutändan främjar odlingen av genmodifierade grödor i EU.
Motståndarna argumenterar för att Tyskland ska återta sin tidigare ståndpunkt. De varnar för en drastisk ökning av antalet godkända genmodifierade sorter i EU. Man befarar att GMO-odlingen i bioteknikvänliga medlemsländer långsamt men säkert breder ut sig.
Än så länge är många praktiska detaljer oklara när det gäller enskilda medlemsländers vägran att acceptera GMO på sina områden. Tanken är att ett medlemsland i så fall först ska förhandla om saken med den agrarkoncern som lanserar sorten. Förhoppningen är att koncernen frivilligt stryker ifrågavarade land från sin lista. Om detta inte sker, måste landet komma med en grundad motivering som inte får vara diskriminerande.
Sådana motiveringar är exempelvis socioekonomiska konsekvenser, skydd av GMO-fri produktion eller särskilda miljö- eller jordbrukspolitiska målsättningar som inte uppfylls i tillståndsförfarandet. Detta kan resultera i rena kohandeln, varnar miljögrupperna.
Än så länge är det också osäkert vilka argument som håller för en juridisk granskning. Enligt kritikerna måste GMO-negativa medlemsländer rättfärdiga sin förbudslinje med tunga argument medan liberala regeringar slipper enkelt undan.
Trots den massiva kritiken förefaller en återgång till den gamla förbudslinjen för hela EU inte realistisk. De ivrigaste GMO-förespråkarna, bland dem Spanien och Storbritannien, kommer att ta tillfället i akt och införa de genförändrade sorter som är godkända i unionen.
Produkter som har producerats med grön genteknik får som tidigare saluföras i hela EU. Experter på området räknar med att tröskeln för nya GMO-tillstånd blir lägre så att fler genmodifierade grödor kommer att godkännas i framtiden.
Den 28 maj planeras en provomröstning bland medlemsländerna över det aktuella förslaget från det grekiska ordförandeskapet. Den 13 juni ska miljöministrarna ta slutlig ställning med kvalificerad majoritet.
Sannolikt måste rådet, EU-parlamentet och kommissionen därefter förhandla fram en gemensam ståndpunkt i en trilogprocess för att nå ett slutresultat som alla EU-institutioner kan gå med på.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab