Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
22.5.2014 / SLC
Matskolan: Barnens matskolor har temat bröd och spannmål
Sommarens matskolor fylls av förväntansfyllda barn. I år har matskolorna temat bröd och spannmål, som syns i matskolornas program och recept. Matskolan - Ruokakoulu -projektets samarbetspartners är Vaasan Oy (Vaasan Skolknäckebröd) och Brödfakta rf.

- I samband med matlagningen lär sig barnen om fiber, goda kolhydrater och fullkorn. Gårdsbesöket kan även göras till en gård med spannmålsodling. Där lär sig barnen om spannmålens väg från åkergröda till exempelvis bröd eller gröt, berättar projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu.

Forskningschef Marika Lyly, Vaasan Oy, besöker flera matskolor för att tala om fullkornets hälsoeffekter hos barnen.

- Enligt de finländska näringsrekommendationerna bör åtminstone hälften av spannmålsprodukterna som vi väljer vara fullkorn och därtill av olika sädesslag. Spannmålsprodukterna tillför kosten rikligt med fiber som främjar mångsidigt både barns och vuxnas hälsa.

Fiberrik kost är speciellt viktigt för barn i och med att förstoppning hos barn är mycket vanligt idag, framhåller Lyly.

- I och med att fullkorn innehåller kornets samtliga ätbara delar, är det en riktig fiber- och vitaminbomb i jämförelse med vitt, renat spannmål. Troligen känner vi inte till fullkornets alla hälsosamma egenskaper, fortsätter Lyly.

- Våra matvanor utvecklas från barndomen och vi ska servera barnen smakliga och hälsosamma maträtter. Olika slag av fullkornsbröd passar exempelvis bra som barnens mellanmål. Barn och ungdomar erhåller via mellanmålen ca 40 procent av dagens energibehov, så mellanmålens kvalitet har en avgörande betydelse, sammanfattar Lyly.

Årets matskolor och kontaktuppgifter till handledarna hittas på www.matskolan.fi.

Tilläggsuppgifter: Projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu,

+358 (0)45 109 6811, bettina.lindfors@matskolan.fi

Det nationella, tvåspråkiga Matskolan - Ruokakoulu -projektets målsättning är att utveckla ett nytt verktyg för den finländska matfostran. Under 2014 ordnas 30 matskolor för över 500 barn av lokala 4H-föreningar i Finland. Projektet genomförs i samarbete mellan Finlands 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Projektet finansieras med understöd av Kvalitetskedjan vid jord- och skogsbruksministeriet.

 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab