Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
16.5.2014 / Landsbygdens Folk
Producentpriserna på tomat och gurka har rasat
Men för ett par veckor sedan kom raset som brukar komma när säsongsodlarna börjar skörda. I dagsläget är producentpriset på tomat nere i cirka 1 euro per kilo, medan gurkpriset har kommit ned till nivåer på 30 cent per kilo - det vill säga nästan 70 cent lägre än innan raset.
- Det är katastrof. Något annat ord kan inte beskriva situationen, säger Martin Westerberg, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.
Han går till hård attack mot handeln. Orsaken är enligt honom att handeln har haft för höga butikspriser för länge och att det har gjort att det har uppstått ett köpmotstånd från konsumenterna.
- Handeln har haft mycket goda marginaler på inhemska tomater och gurkor trots att odlarpriset har gått ner i flera veckor. Först nu har handeln reagerat och sänkt priserna, men nu är det för sent. Handeln borde ha sänkt priserna för flera veckor sedan men i stället har man skapat ett köpmotstånd. Handeln har utnyttjat situationen och det är en orsak till det svåra läget, menar Westerberg.
Nu pressas priserna neråt på grund av att utbudet har ökat i och med att säsongsodlarna har börjat skörda.
- Nu finns det ett överutbud på marknaden och packerierna har svårt att få ut färska grönsaker till handeln. Det en mycket svår situation för odlarna om läget inte förändras. Som det är nu är får inte gurkodlarna täckt utgifterna för odlingen, säger Westerberg.
Stefan Skullbacka, vd för andelslaget Närpes Grönsaker, konstaterar att växthusodlarna återigen befinner sig i en årligen återkommande svår situation när utbudet av inhemska grönsaker ökar på våren.
- Problemet är återkommande när säsongsodlarnas skörd ska ut på marknaden. Utbudet brukar vara större än efterfrågan på den här tiden av året, men läget är ovanligt bekymmersamt för gurkodlarna. Priserna brukar inte vara så här låga, säger Skullbacka.
Har handeln väntat för länge med att sänka priserna?
- Det kan diskuteras. Handeln brukar vara snabba att höja butikspriserna när priserna stiger, men när situationen är den omvända föreligger en viss tröghet i systemet och så här blir det när det finns många aktörer på marknaden som bjuder ut varor, säger Skullbacka.
Han fortsätter:
- Men vi som odlarrepresentanter och odlarna måste bli bättre på att prognostisera vårt skördeutfall. Vi måste informera handeln i tid om kommande situation samt förorda sänkning av såväl producentpris och konsumentpris i god tid för att konsumtionen förhoppningsvis skall öka i takt med att produktionen ökar.
Enligt Skullbacka påverkades också konsumtionen av att det var många röda dagar under påsk och första maj.
- Det påverkade konsumtionen negativt på grund av färre handelsdagar. Det största problemet är att efterfrågan inte motsvarar utbudet som nu finns, säger han.
Han hoppas att läget stabiliseras så småningom och att konsumtionen tar fart.
- Det brukar jämna ut sig i början av juni och inför midsommar. Men inget är säkert i en marknadsekonomi. Tyvärr har vi nu också ett rätt stort utbud av utländska tomater i butiksdiskarna till låga priser som konkurrerar med finländska produkter och konsumtionen av grönsaker.
Skullbacka och Westerberg medverkar i dag när SLC, ÖSP och Handelsträdgårdsförbundet gör sin årliga uppvaktning i riksdagen. Den svåra situationen är en sak som de ska lyfta fram.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab