Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
16.5.2014 / Landsbygdens Folk
Vattenfrågor borde ympas in i CAP-regler
Rapporten baserar sig på granskningar i sju medlemsländer - Danmark, Grekland, Spanien (Andalusien), Frankrike, Italien (Lombardiet), Nederländerna och Slovakien. De undersökta länderna representerar olika typer av problem i samband med vattenfrågor.
Revisorerna medger att tvärvillkoren och stöden till landsbygden har haft en positiv effekt som bidrar till att förbättra vattenkvaliteten. Men instrumenten har också sina begränsningar. De lever inte upp till de politiska ambitioner som fastställs i CAP och de ännu högre målen i förordningen för perioden 2014-2020. Detta borde kommissionen ändra på, uppmanar revisorerna.
Också medlemsländerna får sig en känga. De uppmanas att åtgärda brister i tvärvillkoren och se till att landsbygdsstöden används på ett sätt som bättre främjar målen för vattenpolitiken. Kommissionen och medlemsländerna måste också skynda sig att genomföra ramdirektivet om vatten och förbättra planerna för avrinningsdistrikt så att de fungerar på operativ nivå.
Revisorerna påtalar dessutom brister i informationsgången mellan kommissionen och medlemsländerna. Kommissionen saknar tillräckligt goda verktyg för att mäta hur jordbrukets påverkan på vatten utvecklas. Medlemsländerna borde i sin tur informera kommissionen snabbare och mer konsekvent om vattenfrågor.
Revisorerna finner det anmärkningsvärt att det fortfarande brister i genomförandet av nitratdirektivet från 1991 i flera medlemsländer. Problem förekommer i åtminstone åtta länder - Bulgarien, Estland, Tyskland, Grekland, Frankrike, Lettland, Polen och Slovakien.
Revisorerna konstaterar att exempelvis Frankrike fortsättningsvis bryter mot nitratdirektivet trots EU-kommissionens krav att de franska jordbrukarna måste minska sin kvävebelastning av miljön. EU-kommissionen har stämt Frankrike inför EU-domstolen för brott mot direktivet. Enligt kommissionen hotas flera regioner av nitratföroreningar. Det handlar bland annat om områden vid floderna Rhen och Mosel.
Revisorerna efterlyser strängare regler för skyddet av ytvatten. Föreskrifterna för utsläpp av fosfor är otillräckliga. Belastningen av ytvattnet borde också minskas genom strängare villkor för växtskyddsmedel.
Jordbruket i Europa använder givetvis mycket vatten. Jordbruket står för en tredjedel av den totala vattenförbrukningen och påverkar vattenkvaliteten via vattenföroreningar, bland annat genom näringsämnen, noterar revisorerna.
Kunskapen om vattenfrågor i EU:s institutioner och medlemsländerna är inte den bästa. Därför måste vattenfrågor integreras bättre i den gemensamma jordbrukspolitiken, inskärper revisionsrätten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab