Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
14.5.2014 / SLC
SLC: Rösta i EU-valet!
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. uppmanar landsbygden att rösta i EU-valet.

– Det är viktigt att lämpliga personer väljs in i EU-parlamentet med tanke på det inflytande som detta organ numera besitter. Det gäller i synnerhet jordbruks- och landsbygdspolitiken. Det fick vi inte minst uppleva under utformningen av den gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitiken för perioden fram till slutet av 2020, säger SLC:s styrelse i sin uppmaning.

Inför EU-valet vill SLC lyfta fram strävan efter en rättvisare livsmedelskedja. Det innebär att jordbrukarnas ställning på marknaden måste stärkas och att det ska finnas klara regler för detaljhandeln.

SLC anser att tydlig märkning av matvarornas ursprung bör bli obligatorisk i hela EU.  Det borde gälla också andra produkter än kött samt omfatta offentlig matservice, hotell-, restaurang- och cateringbranschen. I den offentliga upphandlingen bör de produkter som väljs vara producerade i enlighet med åtminstone gällande lagstiftning.

– För framtidens jordbrukspolitik är det speciellt viktigt att de finländska EU-parlamentarikerna framhåller betydelsen av att upprätthålla ett mångsidigt jordbruk i hela Finland. Det förutsätter att våra produktionsförhållanden beaktas i EU:s gemensamma jordbrukspolitik också efter 2020, säger SLC-styrelsen.
Samtidigt måste de finländska EU-parlamentarikerna jobba för en minskning av byråkratin och företagarnas administrativa börda.

Ur landsbygdsnäringarnas synvinkel är utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling det viktigaste utskottet i EU-parlamentet. Därför bör de finländska EU-parlamentarikerna efter EU-valet prioritera en ordinarie plats i det utskottet, vilket inte är fallet nu. Andra för jordbruket viktiga utskott är utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, utskottet för internationell handel samt utskottet för inre marknaden och konsumentskydd.

Tilläggsinformation:
SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg, tel.  040 523 3864
www.slc.fi 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab