|
9.5.2014 / Landsbygdens Folk
Kamp om LBU-pengar ända in på slutrakan
– Det handlar nu om ifall det finns en möjlighet att få en mindre tilläggssumma för naturbeten och ekologisk odling, säger Eriksson.
Landskapsregeringen skulle efter träffen med Eriksson och efter LF:s pressläggning på torsdagseftermiddagen ha sin genomgång av remissvaren. På tisdag fattar landskapsregeringen sitt slutliga beslut.
Tage Eriksson förde också fram tanken att landskapsregeringen inte samtidigt med det nya LBU-programmet också skulle både privatisera och skära ner anslagen för landskapets avbytarverksamhet.
– Många producenter upplever att de på det sättet får en smäll också på den andra kinden, påpekar Tage Eriksson.
Hans förslag är att man nu skulle gå vidare enbart med privatiseringen så att avbytarna inte längre skulle vara anställda av landskapsregeringen, men att budgetpengarna för vikariehjälp inte skulle skäras ner i den snabba takt som föreslagits.
Näringsminister Fredrik Karlström tycker enligt Eriksson att det nya LBU-program som lagts fram är ”alldeles förträffligt” och att ÅPF målat upp en alltför mörk bild av programmet och dess konsekvenser.
– Men när man diskuterar med odlare och djurbönder som satt sig in i förslaget så ligger våra ståndpunkter nog ganska nära sanningen. Så här upplever man saken inom näringen. Många jordbrukare säger att de slutar om förslaget går igenom, men den bistra sanningen är att de flesta befinner sig i en situation där de inte kan sluta.
Däremot har ÅPF-basen förståelse för att det blir en skärpning av stöden för naturbeten. Landskapsagronom Sölve Högman har tidigare sagt att landskapet i det gamla LBU-programmet har ”betalat ganska mycket pengar för ingenting” i form av stöd för naturbeten som inte betats.
– Jag har själv sett hur det gamla naturbetesstödet har missbrukats i vissa fall, säger Eriksson.
|
|