Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
9.5.2014 / Landsbygdens Folk
Privatiserad avbytarverksamhet tar död på åländsk mjölkproduktion
En stor majoritet (över 80 procent) av dem som svarade uppgav att de i princip inte har något emot att själva avbytarsystemet privatiseras, men de påpekar att detta kan innebära stora risker.
– De är bekymrade över hur det kommer att fungera vid akuta sjukdomsfall och vart de i så fall ska vända sig för vikariehjälp. Största orosmomentet är just det praktiska kring sjukdomsvikarier, förklarar Hagberg.
Av dem som svarat har alla utnyttjat möjligheten till avbytare i någon form. Det är också ganska jämnt fördelat mellan att anlita landskapets avbytare, ha privata inhyrda avbytare eller att ta ut ersättning för egna anställda avbytare. Tre mjölkproducenter har både landskaps- och privatanställda avbytare.
Av enkäten framgår också att även om besättningarna vuxit och blivit färre på Åland så står de mindre gårdarna fortfarande för en ”viktig och betydande andel invägd mjölk till mejeriet”.
Ifall lagförslaget går igenom uppger 18 procent av mjölkproducenterna att de ändå fortsätter, 27 procent svarar att de är ”illa tvungna” att fortsätta medan 24 procent är osäkra.
Lika många, alltså 24 procent, svarar att de kommer att avveckla snabbare än planerat, medan 6 procent tänker avveckla som planerat.
– Det är skrämmande att nästan hälften antingen är osäkra om framtiden eller tänker sluta tidigare än planerat. Det innebär att mellan 220 och 330 kor kommer att försvinna ur produktion de närmaste åren, kommenterar Hagberg.
Och om man också beaktar de producenter som uppger att deras framtida fortsättning blir osäker, så riskerar 250-360 kor att falla bort.
– Detta kommer att få dramatiska konsekvenser för mejeriet ÅCA samt för de kvarvarande mjölkproducenterna, är Hagbergs slutsats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab