Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
9.5.2014 / Landsbygdens Folk
Årets elektroniska stödansökan orsakade enorm frustration
– Själv fyller jag ofta i och lämnar in både skattedeklarationen och stödansökan nära den sista tidpunkten, vilket bör vara möjligt. Jag började på måndag förra veckan och höll på i ungefär en och en halv timme tills jag gav upp eftersom tjänsten var så långsam. Det slutade med att jag gick och lade mig för att det inte fungerade.
På tisdagen verkade systemet fungera på morgonen när Blomqvist försökte igen, men då hade han inte möjlighet att fylla i hela ansökan.
På kvällen fortsatte försöken och efter ungefär två timmar lyckades det äntligen. Sammanlagt lade Blomqvist ner närmare fyra timmar på den elektroniska ansökan.
– Jag fyller också i pappersblanketter åt andra jordbrukare och vet att min ansökan skulle ha tagit högst 45 minuter på det sättet. Det tycker jag är verkligen illa för hela systemet med elektronisk ansökan, som myndigheterna uppmanar oss att använda och som borde vara det lättare sättet.
Sista ansökningsdagen kraschade systemet helt. Inom sociala medier märktes missnöjet och Landsbygdsverket Mavis Facebook-sida fylldes av kommentarer från jordbrukare som inte fick ansökningstjänsten att fungera.
Mavi svarade att ett tekniskt fel lett till att Vipu-tjänsten var långsam och stundvis inte fungerade alls. Inloggningen överbelastades enligt Mavi på grund av ett stort antal användare.
– Många har sagt att de hade en osäkerhetskänsla efter att ha försökt fylla i den elektroniska versionen, säger Blomqvist. Istället bestämde de sig för att övergå till pappersversionen i sista stund.
Den stressiga situationen förvärrades av att många inledde vårbruket under samma tidpunkt.
– Vi var rädda att många inte skulle hinna bli klara med stödansökan, eftersom folk var ute på åkrarna. Lyckligtvis slapp vi oroa oss tack vare förlängningen.
Redan i ett tidigare skede diskuterades möjligheten att förlänga ansökningstiden, men önskemålet avvisades av jord- och skogsbruksministeriet. När problemen började hopa sig blev frågan aktuell igen.
– Det kom reaktioner till Mavi, Jordbruksministern och ministeriet. Jag blev uppringd av irriterade jordbrukare som hade problem med den elektroniska stödansökan.
Trots beslutet att förlänga ansökningstiden är Blomqvist inte helt nöjd.
– Beslutet kunde ha kommit tidigare. Det kunde ha fattats senast på måndag när det såg ut att bli stressigt för folk att hinna.
Det viktigaste är ändå enligt Blomqvist att ta lärdom av det som hände.
– Så här får det inte gå till i framtiden. Det är helt oacceptabelt att ett system som borde vara checkat många gånger om inte fungerar. Ett absolut krav är att det inte får upprepas.
Enligt Blomqvist ska jordbrukarna inte tvingas tänka på tekniska detaljer som val av webbläsare eller tömning av cacheminne som Mavi rekommenderade när en stödansökan fylls i.
– Det stressar många jordbrukare att vi alltid måste fylla alla krav och sköta oss i alla tidsangivelser. Det minsta man då kan kräva av myndigheterna är att de sköter sin del, och om man inte klarar av det får åtminstone inte jordbrukarna som skött sin del bli lidande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab