Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
9.5.2014 / Landsbygdens Folk
EU kritiseras för slutna trilogmöten
Trilogmöten spelade en viktig roll i förhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, rådet och parlamentet. Då parterna inte kom vidare inom den gängse förhandlingsramen, träffades utvalda representanter i inofficiella diskussioner.
Trilogen har visat sig vara ett effektivt sätt att lösa svåra knutar. I CAP-reformen ledde en rad sådana möten till en slutlig kompromiss senaste sommar. Senare kom trilogen igen till användning i tvisten om kommissionens delegerade rättsakter.
Det är ingen bra utveckling, kritiserar Transparency International i en ny rapport. Organisationen påtalar att alltför många möten numera sker bakom stängda dörrar. Under den senaste mandatperioden ägde 1.549 trilogmöten rum i olika sammanhang.
Transparency anmärker att dessa sammanträden inte dokumenteras offentligt. Det är svårt att kontrollera när möten har ägt rum och vem som har deltagit. Processerna motsvarar inte de demokratiska kraven på öppenhet.
Enligt Transparency borde EU göra mer för att förbättra öppenheten inom sina egna institutioner. I rapporten efterlyser organisationen skärpta regelverk för att tackla intressekonflikter och jäv. Övervakningen är svagast högre upp i hierarkin.
Ett annat problematisk område är lobbyismen. Det är omöjligt att kontrollera i vilken mån lobbyister och andra intressegrupper påverkar besluten. Det finns inga föreskrifter som reglerar de många lobbyisternas arbete.
I Bryssel arbetar uppskattningsvis 15.000 lobbyister. Det är mindre känt hur och med vem de arbetar, skriver Transparency. Organisationen efterlyser regler som föreskriver att institutionerna måste redovisa möten med lobbyister, som dessutom borde registreras.
Sedan tre år finns ett frivilligt register för intresseorganisationer och lobbygrupper. Enligt parlamentets beräkningar har 75 procent av de relevanta organisationerna och 60 procent av icke-regeringsorganisationerna låtit registrera sig.
Problemet är de stora företagen, som systematiskt försöker arbeta utan att synas. Detta gäller i synnerhet finanssektorn. Två tredjedelar av alla stora banker som engagerar sig i reformen av finansmarknaden saknas.
Strax före valpausen röstade EU-parlamentet i plenum igenom en text som uppmanar det nya presidiet och nästa EU-kommission att införa ett obligatoriskt lobbyregister. Enligt förslaget ska registreringsplikten införas före slutet av år 2016.
Förslaget till ett transparensregister har utarbetats av den italienska socialisten Roberto Gualtieri. Det godkändes med 646 röster mot 14 nedlagda och 7 nej-röster. Bland annat ska representanter för företag låta registrera sig innan de kontaktar politikerna.
Parlamentet vill också skärpa reglerna för lobbyisternas inträde i själva parlamentsbyggnaden. Registrerade lobbygrupper måste också ange alla de personer som arbetar för dem. Detta gäller också tillfälliga medarbetare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab