Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
2.5.2014 / Landsbygdens Folk
Styrningsområdet för miljöersättningarna ändrades åter
Egentligen blir det två styrningsområden i stället för tidigare ett enda område, som omfattade hela Svenskfinland. Nu kommer det ena av de två styrningsområden som gäller skyddszoner och naturvårdsåkrar eller naturvårdsåkervall, som det kallas, att begränsas till det kommande AB-området.
C-området är alltså utanför styrningsområdet för de här åtgärderna. Man kan ha skyddszoner och naturvårdsåkervall också utanför styrningsområdet, men ersättningsnivån är lägre och man får inte heller ersättning för lika stora andelar.
För naturvårdsåkervall är avsikten att betala ersättning för högst 20 procent av gårdens areal inom styrningsområdet och för högst 5 procent utanför. Tillsammans kan man ha högst 20 procent mångfaldsåker och naturvårdsåkervall inom styrningsområdet och högst 15 procent utanför.
Ersättningsnivån för naturvårdsåkervallarna har beräknats till 120 euro per hektar på styrningsområdet och 100 euro utanför.
För skyddszoner skulle man enligt programutkastet kunna få upp till 500 euro per hektar innanför styrningsområdet och 450 euro utanför.
Det blir sedan ett annat styrningsområde för växttäcke vintertid. Området omfattar hela södra Finland samt kusten från gränsen i öster och upp till Brahestad.
Ersättningarna varierar: Inom styrningsområdet beror ersättningen på om man har växttäcke på 20, 40, 60 eller 80 procent av sin areal. Utanför styrningsområdet är andelarna 20, 40 eller 60 procent.
Gården kan variera sin andel växttäcke från år till år, och stödet räknas ut därefter.
Utöver det här prioriteras så kallade mångåriga miljövårdsvallar på ett område som sträcker sig längs kusten från Sirppujoki i Egentliga Finland upp till Limingoviken. Ersättningsnivån för dem har beräknats till 50 euro per hektar.
EU-kommissionen ska ännu ta ställning till åtgärderna liksom till hela landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab