Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.5.2014 / Landsbygdens Folk
Nya LBU-krav åländsk politisk bomb
Hotet om regeringskris slog då ner som en bomb i lagtinget, eftersom endast ett par av centerns lagtingsledamöter sitter med i partiets centralstyrelse.
Bakom framstöten för att försöka få mera pengar till LBU-programmet står alltså centerns styrelse med Ålands Producentförbunds ordförande Tage Eriksson som en av medlemmarna.
Han är också med i Centerns inofficiella lantbrukspolitisk grupp "som med jämna mellanrum" har träffats för att diskutera lantbruksfrågor.
- Vi har också lagt fram förslag för centerns lagtingsledamöter och partiets ministrar i landskapsregeringen, förklarar Eriksson.
Men gruppen, där Ålandsmejeriet ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom är en av medlemmarna, har inte gehör för sina synpunkter.
- Därför var det en logisk följd att gå vidare via centralstyrelsen, tycker Eriksson.
Han konstaterar att det nu återstår att se vad utspelet leder till. Den saken kan förmodligen klarna redan under onsdagen efter detta nummers pressläggning.
På onsdagsförmiddagen skulle lagtinget efter bordläggningen i måndags på nytt diskutera LBU-programmet på förslag av Ålands Framtids Brage Eklund, som vill att programmet ska behandlas i något av lagtingets utskott.
Landskapsregeringens inställning är däremot att frågan bara förts till lagtinget för kännedom och att det är regeringen som beslutar om programmet.
Tage Eriksson tycker för sin del att ÅPF:s förra ordförande Anders Englund, som sitter med i lagtinget, inte har varit något stöd i centerns lagtingsgrupp för att få mera pengar till LBU-programmet.
- Den åsikten uttryckte han också på ÅPF:s vårstämma.
Enligt vad Tage Eriksson hört har regeringspartierna efter remissrundan för LBU-programmet endast kommit överens om "smärre justeringar" i programförslaget, som den 17 maj ska vara inlämnat till EU-kommissionen.
- Men för oss i centerns lantbrukspolitiska grupp har det varit en väldigt viktig fråga att föra fram det missnöje som nu finns bland Åländsk Centers kärnväljare, säger Tage Eriksson.
Men han tycker inte att Centerns eventuella utträde ur landskapsregeringen löser problemen kring det enligt ÅPF underfinansierade LBU-programmet.
- Då har vi ingen möjlighet att påverka jordbrukspolitiken i framtiden heller, säger Tage Eriksson i egenskap av medlem i Centerns partistyrelse.
ÅPF:s vikarierande vd Henry Lindström hoppas att LBU-programmet får en riktig utskottsbehandling i lagtinget, så att politikerna kan ta till sig av den kritik som kom fram i samband med remissen.
- Hittills har de bara tagit till sig av vad näringsministern och landskapsregeringens näringsavdelning fört fram, säger Lindström.
I tidningen Nya Åland har landskapsagronom Sölve Högman sagt att exempelvis de ekologiska odlarnas intresseorganisation Odlarringen slagit in öppna dörrar med sin kritik av försämrade stöd.
- Men det är ett faktum att stöden blir lägre jämfört med det nuvarande programmet, konstaterar Lindström.
Han påpekar också att EU:s förordning om transaktionskostnaderna, som anses vara miljöstödets inkomstdel, är oförändrat jämfört med det förra LBU-programmet.
- Det betyder att (näringsminister) Fredrik Karlström har fel när han hävdar att miljöstödet inte får fungera också som ett inkomststöd, tycker Henry Lindström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab