Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.5.2014 / Landsbygdens Folk
USA-delstaten Vermont ska införa GMO-märkning
Flera delstater har försökt ta saken i egna händer och införa en egen märkning. Kalifornien och Washington har arrangerat folkomröstningar på basen av medborgarinitiativ men märkningens förespråkare har förlorat med knapp marginal.
Medborgargrupperna har anklagat livsmedelsindustrin för att manipulera omröstningarna med dyra kampanjer. Men Vermont har som första delstat lyckats genomföra en märkningsplikt som enligt förespråkarna kan bli ett genombrott för hela USA.
Lagförslaget antogs av delstatssenaten i Vermont med rösterna 28-2. En vecka senare klubbades paketet av i Vermonts representanthus med en betryggande majoritet av 114 ja-röster mot 30 nej-röster.
Guvernören Peter Shumlin var efteråt nöjd med resultatet. Han sade sig vara stolt över att Vermont blir först i landet med en lagstiftning som informerar konsumenterna vad de sätter i sig. Han lovade genast att underteckna propositionen.
Livsmedel som saluförs i affärer i Vermont ska förses med texten "produced with genetic engineering". Lagstiftarna beviljar en övergångstid på två år för att livsmedelsindustrin ska hinna ställa om sig. Senast den första juli 2016 blir märkningen obligatorisk.
Utöver märkningen föreskriver lagen att livsmedel som innehåller genmodifierade ingredienser inte längre får deklareras som naturliga.
Två andra delstater, Maine och Connecticut, har likaså beslutat införa obligatorisk märkning av GMO-produkter, men förutsättningen är att också angränsande delstater gör detsamma. Ingendera av dem gränsar till Vermont.
Hittills överlägger 29 USA-delstater lagändringar för att reglera marknadsföringen av genmodifierad mat, men utgången är oviss. GMO-kritikerna hoppas att omröstningen i Vermont ska uppmuntra staterna att följa exemplet.
Livsmedelsindustrin och de stora agrarkoncernerna är inte förtjusta över utvecklingen. De varnar för höga kostnader som i slutändan drabbar konsumenterna.
Industrin och den federala myndigheten Food and Drug Administration betonar att det saknas vetenskapliga bevis för att GMO skulle skada hälsan och miljon. Det är onödigt med märkning så länge risker inte kan påvisas.
Industrins takorganisationer fasar för tanken att 50 delstater stiftar sina egna lagar. Det finns till och med planer på att överklaga beslutet i Vermont. Enligt industrin har konsumenterna fritt val att köpa ekologiska produkter om de inte vill ha GMO.
Men det finns också en opinion som uppmanar politikerna att äntligen introducera en federal lag för att trygga en enhetlig märkning i hela USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab