Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
2.5.2014 / Landsbygdens Folk
EU-länderna dryftar kompromiss om GMO
Hittills har en grupp medlemsländer, bland dem Tyskland, Storbritannien och Frankrike, förhindrat en lösning där GMO-kritiska medlemsländer får förbjuda genmodifierade grödor på sina områden.
För en tid sedan signalerade den brittiska regeringen sitt intresse att godta nationella lösningar. Detta har föranlett Grekland att försöka övertala Tyskland och Frankrike att häva sin blockering i saken.
Representanter för medlemsländerna ska inom de närmaste veckorna diskutera frågan i en arbetsgrupp och inom den ständiga EU-kommittén. Länderna är fortfarande oeniga om GMO-koncernernas roll i tillståndsprocessen.
Det grekiska förslaget utgår från att länder som inte vill ha GMO på sina områden skulle förhandla om saken med de koncerner som söker EU-tillstånd för sina produkter. På begäran skulle ifrågavarande koncern stryka landet ur sina ansökningshandlingar.
En grupp medlemsländer anser att koncernernas inflytande på tillståndsprocessen skulle bli för stort. Det grekiska ordförandeskapet vill arbeta för att medlemsländerna ska finna en utväg vid miljöministrarnas möte i juni.
En majoritet av medlemsländernas miljöministrar ställde sig redan i februari positiva till förslaget, som betecknades som en god utgångspunkt för förhandlingar. Den häftigaste kritiken kom från Belgien medan Frankrike efterlyste en annan beslutsmodell.
Kommissionen skulle gärna driva igenom reformen. Genom att gå vissa medlemsländer till mötes när det gäller att begränsa GMO, kunde de förmås att godkänna odling i andra EU-länder som förhåller sig positivt till genmodifierade grödor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab