|
25.4.2014 / Landsbygdens Folk
ÅPF fortsätter kampen för mera LBU-pengar
- Man märker att många politiker inte är tillräckligt insatta i förslagets detaljer för att kunna förstå helheten och vilken långvarig påverkan det här innebär för det åländska jordbrukets förutsättningar.
Eriksson noterar å andra sidan också hur mycket aktivare de åländska jordbrukarna jobbat på för att sätta sig in i det nya LBU-programmet jämfört med kolleger på fastlandet. Där känner man sig uppenbarligen så långt ifrån beslutsfattarna att man inte upplever sig inte ha några möjligheter att påverka det nya programmet.
Just på grund av närheten till sina beslutsfattare kan det för de åländska jordbrukarna kännas som en ännu större kalldusch att inte få bättre gehör för sina önskemål.
- Men vi arbetar hela tiden med att ta fram siffror och beräkningar som visar hur olika inriktningar drabbas av det nuvarande förslaget. Också de planerade nedskärningarna och privatiseringen inom avbyteriet kommer att diskuteras länge än, säger Tage Eriksson.
Eriksson är också ordförande för ÅPF:s ekologiska utskott och han liksom flera andra konstaterar att just den ekologiska produktionen hör till de sektorer som drabbas hårdast i det nya programmet.
På ekoutskottets möte på onsdagskvällen uttrycktes förvåning över skillnaden mellan ord och handling beträffande ekologiska produkter. Även från officiellt håll på Åland har man talat varmt om den ekologiska odlingen och för offentliga kök utarbetas strategier där ekologiska produkter ges en roll.
- Men i LBU-programmet hittar man ingenting som skulle stöda ekologisk produktion. Snarare tvärtom!
Stöden för ekologisk odling försämras, vilket framför allt drabbar den ekologiska lamm- och nötköttsproduktionen.
- Ändå har politiker uttryckligen sagt att de inte vill ha ett program som gynnar "stödodling" och att den ekologiska produktionen bör lyftas fram.
ÅPF:s vikarierande vd Henry Lindström påpekar att man i de flesta ÅPF-utskotten har diskuterat vilka stora positiva effekter ett bra LBU-program kan ha för hela det åländska samhället både på gårdsnivå, beträffande förädling och förmedling av produkter samt för det övriga näringslivet exempelvis i form av transporter och service.
- Omvänt kan man också tänka på vilka negativa följder ett dåligt LBU-program kan orsaka.
I ÅPF:s ungdomsutskott frapperades Lindström av diskussionen när medlemmarna kom ihåg den "go" som fanns i gänget när de för fem år sedan började träffas.
- Då var de på hugget och skulle allihopa direkt ha varit beredda att sätta igång med stora satsningar. Men i dag, när de har sett hur jordbrukets lönsamhet försämrats, finns inte alls samma entusiasm.
Vid skogs- och energiutskottets samt marknadsföringsutskottets gemensamma möte på torsdagsförmiddagen konstaterades att Åland nu riskerar allt det som under årens lopp byggts upp inom lantbrukssektorn.
Besvikelsen inom ÅPF är enligt Henry Lindström också stor över att landskapsregeringen inte gjorde någon "rejäl konsekvensbedömning" av det nya LBU-programmets effekter.
- Det man har gjort är att jämfört stödnivåerna på Åland med dem på fastlandet. Men man har inte alls beaktat skillnaderna i förutsättningar och de merkostnader på grund av frakter och annat som det åländska jordbruket har. Den biten saknas helt i landskapsregeringens beräkningar.
|
|