Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
25.4.2014 / Landsbygdens Folk
Förseningar i gödselleveranserna trots 130 långtradare per dag
- Vi har de största leveransmängderna i april på sex år. Senast leveransmängden i april månad var så här stor var våren 2008. Läget är för tillfället exceptionellt och vi levererar cirka 130 långtradare med gödsel per dag. Detta gör att vi ännu behöver cirka 10 leveransdagar till förrän vi har huvuddelen av gödseln utkörd.
Brännback förklarar att en stor del av beställningarna från jordbrukarna till handeln i år kommit in senare än normalt, i månadsskiftet februari-mars samt i början på april.
­- Tidigare har vi haft flera beställningar på höstsidan. Det här har att göra med att spannmålspriserna var sämre under hösten och vintern och det verkar som om jordbrukarna har gjort sina gödselköpbeslut senare än vanligt.
I dagsläget är också hela maj så gott som fullbokad, trots att leveransintensiteten inte då längre är densamma som i april.
- Men vi ska komma ihåg att Finland är ett långt land med jordbruk också norr om Uleåborgstrakten. Leveranserna dit kan utmärkt väl ske först i maj.
Om gödselleveransen inte hinner fram i tid, kan jordbrukaren då annullera köpet?
- Det här är en diskussion som jordbrukaren måste ta direkt med handeln, med den han gjort affären med, säger Brännback.
- Vi är väl medvetna om att jordbrukarna i södra Finland har börjat med vårbruket och vi gör allt vi kan för att få ut leveranserna så snabbt det bara är möjligt. Men arbetsbördan för trafikanterna som sköter transporterna är stor och antalet bilar utnyttjas för närvarande till max.
Belor Agros VD Markku Heikkonen konstaterar för sin del att leveranssituationen på Belor Agro är rätt normal.­
- Är leveranserna sena eller är det våren som är tidig? skämtar han, men konstaterar samtidigt att läget inte är exceptionellt på Belor Agro och att det också fortfarande finns vissa produkter till försäljning med snabb leverans.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab