Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
25.4.2014 / Landsbygdens Folk
Skogsägarna i fokus på ÖSP-vårmöte
Skogsvårdsföreningarna på finskt håll ansluts med största sannolikhet till MTK, medan föreningarna på Kustens område blir en del av SLC. På så sätt breddas skogsägarnas intressebevakning.
- SLC ställer sig positivt till att skogsägarna ansluter sig, för behovet av intressebevakning för skogsägarna har inte minskat de senaste åren utan tvärtom ökat, sade Nylund.
Men i sitt tal konstaterade han att det måste satsas på intressebevakningen och ställde sig frågande till förslaget till avgift på fyra euro per medlem och år som har diskuterats.
- Jag har tidigare nämnt att en skogsägare knappast väljer att lämna sin skogsvårdsförening för en intressebevakningsavgift på 10-20 euro per medlem och år. Den avgift vi nu diskuterar ligger på fyra euro per skogsägare och år.
- Efter att jag i nästan hela mitt vuxna liv arbetat med intressebevakning så vet jag att den kostar. Svag eller ingen intressebevakning alls kostar de facto mycket, mycket mer än en bra sådan. Min uppfattning är att fyra euro per år och skogsägare inte kommer att räcka till för en fullgod, saklig behandling, säger han, och hänvisar till skogsägarnas motpart som i många fall är Skogsindustrin r.f. som har en stab på tiotals lobbyister.
- Som jag uppfattar det har skogsägarna all anledning att kräva en stark bevakning snarare än en billig dito. En inbesparing kan snabbt bli den dyraste inbesparingen man någonsin gjort, konstaterar Nylund.
En av de inbjudna föreläsarna var Marko Mäki-Hakola, direktör för skogsägarförbundet i Västra Finland. Han berättade om förändringarna på finskt håll där i stort sett alla skogsvårdsföreningar ställer sig positiva till att ansluta sig till MTK.
- Det börjar nästan vara klart och hittills har vi med 80 av totalt 88 skogsvårdsföreningar på finskt håll.
Enligt honom kommer intressebevakningen på finskt håll vara mycket bra. Drygt tio personer arbetar med skogsfrågor inom MTK redan i dag och efter att skogsägarförbunden slopas hänförs cirka 13-15 personer regionalt.
- Vi kommer att ha ansvariga i varje landskap och den personen ska också vara expert på ett visst område och betjäna hela landet inom sitt eget område som kan vara allt från virkesfrågor till energipolitik, berättar Mäki-Hakola.
Kustens område är en vit fläck på den kartan och den närmaste regionalt ansvarige tjänstemannen kommer troligen att ha sitt huvudsäte i Seinäjoki.
Stefan Thölix, ordförande för SLC:s fullmäktige förnekar inte att bevakningen på svenskt håll är svagare.
- SLC har en deltidsanställd som handhar skogsfrågor. ÖSP kommer också i fortsättningen att kunna köpa tjänster av MTK:s tjänsteman i Seinäjoki, säger Thölix.
Men han anser ändå att skogsägarnas intressebevakning förstärks i och med att skogsägarna hänförs till SLC.
- Det är helt klart en förstärkning för skogsägarna att bli en del av SLC. Vi kommer att ha ett närmare samarbete och det förbättrar påverkningsmöjligheterna för skogsägarna.
Både Thölix och Mäki-Hakola poängterar i likhet med Nylund vikten av en stark intressebevakare.
- Det finns ett ökat tryck mot skogsägarna och det gäller både lagstiftning, de gröna krafterna i samhället och industrin. Alla vill ha billig råvara till nytta för hela landet, men det kravet ska skogsägare inte behöva ställa upp på, säger Mäki-Hakola.
- Här kommer den nya organisationen in i bilden och vi kommer att jobba ihop på alla plan för att vi ska kunna påverka och garantera att skogsägarna är med där besluten fattas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab