Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
25.4.2014 / Landsbygdens Folk
Mercosur enades om tullbud till EU
Båda parterna uttryckte sin vilja att avancera i förhandlingsprocessen men substansen saknades, eftersom de fyra Mercosurländerna inte hade lyckats jämka samman sina intressen.
Under påsken lyckades Mercosur med det omöjliga, berättar Uruguays president Jose Mujica på regeringens hemsida. Till och med Argentina har till sist hoppat i båten efter löften om mer flexibilitet för tullar på mejeriprodukter, vete, bilar och vissa industrivaror.
Listan på tullsänkningar täcker 87 procent av alla produkter som importeras från EU. Det ska till och med finnas mån att gå upp till 90 procent. De fyra ländernas regeringar ska ännu finslipa texten i slutet av april. Nästa möte med EU är fortfarande öppet.
Den irländska producentorganisationen Irish Farmer´s Association varnade på tisdagen för att Mercosur efter en längre paus är tillbaka på agendan för ett handelsavtal. Enligt IFA borde alarmklockorna ringa hos europeiska jordbrukare.
EU får inte upprepa sina misstag med frihandelsavtalet med Kanada. Vi måste skydda vår produktion av nöt- och griskött. Avtalet med Kanada var mycket skadligt för oss, säger IFA:s generalsekreterare Pat Smith.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab