Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
11.4.2014 / Landsbygdens Folk
EU tar svinpesten till WTO-behandling
EU-kommissionen har redan en längre tid övervägt att dra frågan inför WTO. Enligt De Gucht kan Rysslands totalförbud för europeiskt griskött inte försvaras. Ett par smittade vildsvin vid gränsen mot Vitryssland har blåsts upp till orimliga proportioner.
- Efter flera veckors förhandlingar med vår ryska motpart ser vi inga som helst framsteg. Europa kommer att försvara sina köttproducenter. I detta avseende har vi inget annat val än att föra frågan till WTO, sade De Gucht.
EU har infört en lång rad skydds- och kontrollåtgärder för att hålla svinpesten i schack. Ändå håller Ryssland fast vid ett generellt importförbud för griskött från EU, fastän smittan av allt att döma härstammar från Ryssland, kritiserar kommissionen.
Kommissionen påminner om att Ryssland i egenskap av WTO-medlem har åtagit sig att följa regler som inte tillåter diskriminering av handelspartner.
Ryssland tillåter import av griskött från Vitryssland och tidigare också från Ukraina, fastän afrikansk svinpest förekommer i dessa länder. Otaliga utbrott av svinpest har bokförts på ryskt territorium, anmärker kommissionen.
Enligt kommissionen är Rysslands beslut att stoppa importen av griskött från EU ett utslag av dubbelmoral. Det är diskriminerande att EU som handelspartner behandlas annorlunda än partner i andra länder eller inom Ryssland.
Formellt har EU begärt att WTO ska starta ett tvistlösningsförfarande. I ett första steg har kommissionen begärt konsultationer med Ryssland för att lösa tvisten. Om konsultationerna inte ger resultat inom 60 dagar, tillsätter WTO en tvistlösningspanel. Panelen ska utreda frågan och ger senare ett utslag som bedömer lagligheten i Rysslands exportrestriktioner.
Enligt kommissionen exporterade EU förra året griskött till Ryssland till ett värde av 1,4 miljarder euro, vilket motsvarar en fjärdedel av den totala grisexporten från unionen. Embargot har medfört ett överskott på gris i EU och pressar priset inom gemenskapen.
Denna vecka skruvade Ryssland upp sitt importförbud ytterligare ett varv. Veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor meddelade i slutet av förra veckan att färdigmat som innehåller griskött inte längre importeras från Litauen och Polen.
Rosselkhoznadzor ser sig tvungen att utvidga importförbudet till följd av kommissionens avvisande position till regionala avtal. Enligt den ryska parten är EU-kommissionens position föga konstruktiv. Dessutom är EU:s åtgärder mot svinpesten otillräckliga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab