Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
11.4.2014 / Landsbygdens Folk
Parlamentet godtar ändrad CAP-förgröning
Som en följd av kritiken lovade agrarkommissionär Dacian Cioloș senaste vecka att ändra på detaljreglerna för att inte riskera ett bakslag. En av nyckelfrågorna var odlingen av proteinväxter på ekologiska fokusområden.
I en skriftlig deklaration från kommissionen lät Cioloș mer än fördubbla koefficienten för proteinväxter. Dessutom försäkrade han att reglerna kan utvärderas och omarbetas efter ett år, ifall de visar sig vara skadliga för EU:s jordbruksproduktion.
Åtgärderna ska också genomföras med minsta möjliga byråkratiska belastning för förvaltningar och jordbrukare, försäkrade Cioloș.
Agrarkommissionärens deklaration föll en majoritet av utskottets medlemmar i smaken. Vid måndagens omröstning gav den konservativa EPP-gruppen upp sitt motstånd och röstade för de delegerade akterna.
Endast ett fåtal ledamöter från diverse spridda grupperingar röstade emot förslaget i utskottet. Det är ännu oklart om en omröstning i plenum är nödvändig efter det utpräglat positiva resultatet.
Den gröna gruppen anklagade EPP-gruppen för att utöva utpressning gentemot kommissionen genom att hota med ett veto. Enligt de gröna är kommissionens reträtt med avseende på miljövillkoren ett resultat av påtryckning från jordbrukarlobbyn.
Den tyska jordbrukspolitikern Albert Deß från EPP försvarade sig mot anklagelserna. Han påpekade att EPP-gruppen har tagit sin uppgift på allvar att förbättra kommissionens förslag.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca välkomnar kommissionens deklaration. Enligt Copa-Cogeca måste all tillgänglig åkermark användas för produktion i ett läge då efterfrågan på livsmedel ökar och lagren är små.
Allt för stränga miljövillkor på fokusområden skulle medföra att jordbrukarna i stället lägger arealerna i träda. Kommissionens ändringsförslag erbjuder jordbrukarna tillräcklig flexibilitet för miljöåtgärderna, säger Copa-chefen Albert Jan Maat.
Flera miljöorganisationer har däremot protesterat mot kommissionens eftergifter. I ett gemensamt brev till Cioloș hävdar organisationerna att CAP-reformen inte längre gör skäl för sina målsättningar att förbättra miljön.
De ekologiska fokusområdena kommer inte att leda till några som helst miljöfördelar. I stället symboliserar de en bisarr ekonomisk stödform för produktionen av proteinväxter, skriver miljögrupperna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab