Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
11.4.2014 / Landsbygdens Folk
Osunda tillsatser i färdig veganmat
Övertygade veganer avstår från animaliska produkter av etiska skäl. En köttfri diet anses dessutom vara hälsosam. I verkligheten infriar köttersättningarna inte alla gånger dessa förhoppningar, visar en tysk undersökning.
I Tyskland säljer livsmedelshandeln och specialiserade veganbutiker redan veganmat för 200 miljoner euro i året. Det var anledningen till att konsumentcentralen i Hamburg beslöt titta närmare på ett urval färdigprodukter som riktar sig till veganer.
Resultatet var mindre uppmuntrande. Produkterna motsvarar inte förväntningarna, fastställde analytikerna. Långtifrån alla produkter kan betecknas som hälsosamma och det är ingen självklarhet att produktionen sker med varaktiga metoder.
Av sammanlagt tjugo granskade fabrikat innehöll fyra produkter alltför mycket fett. Fem produkter kännetecknades av en hög andel mättade fettsyror. Ytterligare fem produkter underkändes på grund av en alltför hög salthalt.
Konsumentcentralen i Hamburg medger att veganer till följd av sin livsstil säkert får i sig mindre fett än konsumenter som dagligen äter ost och korv. Men vissa veganprodukter borde verkligen inte konsumeras dagligen, betonar Silke Schwartau från centralen.
När det gäller insatsen av aromer och livsmedelstillsatser är veganprodukterna inte bättre än vanliga, konventionella färdigmatprodukter. Det är framför allt kött-, korv- och ostersättningar som kräver rikligt med aromer för att inte vara smaklösa.
Veganer ska ha klart för sig att de inhandlar en typ av livsmedel som uttryckligen är framställda för ett speciellt ändamål. De kan inte utan vidare betraktas som naturliga produkter, fortsätter Schwartau.
Konsumenter som intresserar sig för mat från regioner med en ren, klimatvänlig produktion kan också bli förda bakom ljuset. Bland annat nämner testarna en havredryck med ett idylliskt schweiziskt alplandskap på förpackningen.
I verkligheten härstammar råvarorna från flera olika europeiska länder. En annan tillverkare skyltar med stora valnötter på förpackningen, fastän brödpålägget bara innehåller två procent valnötsolja.
Transparens visade sig inte vara branschens starka sida. Då konsumentcentralen kontaktade företagen för att skaffa tilläggsinformation om produkterna, svarade bara 40 procent av tillverkarna inom tre veckor.
Svaren var i de flesta fall otillfredsställande. Många produkter saluförs under rena fantasinamn som sällan ger klar vägledning om innehållet. Det råder också förbistring inom märkningen av veganprodukter. Alla tillverkare har sin egen märkning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab