Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.4.2014 / SLC
Mavi: E-ansökan om jordbrukarstöd är i gång
Den samlade elektroniska ansökan om jordbrukarstöd har öppnats på adressen https://vipu.mavi.fi. Gårdarna kan lämna in sina stödansökningar i Viputjänsten fram till 30.4 kl. 23.59.

Råd om hur stödansökan görs via webben står till buds. Under tjänstetid ger kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter råd till jordbrukarna om hur Viputjänsten används. Också Landsbygdsverket svarar på frågor som ställs via Viputjänsten.

Vipu betjänar året om
På den omarbetade Viputjänstens framsida finns de viktigaste uppgifterna om gården, bas- och jordbruksskiftena samt djuren. Där ser man också vilket handläggningsskede gårdens e-ansökan befinner sig i. I Viputjänsten kan man nu också dela och slå samman basskiften samt inrätta nya skiften. Kontakt- och bankkontouppgifterna för dem som är delaktiga i gården kan uppdateras i Viputjänsten året om, därför behövs pappersblankett 101D inte längre för uppdatering av de här uppgifterna. Nytt är också sammandraget, som ersätter de tidigare utskrifterna som liknade pappersblanketter. Det är bra att skriva ut sammandraget eller spara det i datorminnet, eftersom man i det ser de uppgifter som har anmälts och att ansökan har sänts iväg för att handläggas.

Vipurådgivaren är ett e-tjänstverktyg som visar gårdsvisa sammandrag och ger användaren anvisningar om stödansökningen. Utgående från den respons som användarna gett har Vipurådgivaren utvecklats så att den nu är en integrerad del av e-ansökan, inte längre en fristående del. Besluten om överföring av stödrättigheter och uppgifterna om de förbindelser som gården har ingått har flyttats över från Vipurådgivaren till Viputjänsten, eftersom de är till nytta också utanför ansökningstiden. Egenskaper som hör till Vipurådgivarens beräkning öppnas senare i tjänsten, tidigast i mitten av april.

Webben används mer och mer
Den samlade stödansökan är ansökningsomgång nummer tre i Viputjänsten för i år. I februari–mars kunde stöd för växthusproduktion och förskott på nationella husdjursstöd sökas i Viputjänsten.  Förskott söktes elektroniskt av 2 395 gårdar, vilket är ca 53 procent av alla sökande. Likaså lämnade ungefär hälften av dem som ansökte om växthusstöd in sin ansökan i Viputjänsten.

I och med att det blivit allt vanligare att ansöka om stöd via webben har behovet av tryckta ansökningsblanketter och stödguider minskat. Landsbygdsverket postade tryckt material bara till de jordbrukare som hade beställt det i samband med stödansökan våren 2013.
 
Närmare upplysningar:
Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter
Närmare upplysningar från Landsbygdsverket:
stodansokan(at)mavi.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab