|
20.6.2002 / LF
Arbetsgrupp vill förbättra jordbrukarnas rättsskydd i inkomststödsfrågor
Arbetsgruppen för god förvaltningssed överlämnade i tisdags sin slutrapport till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen. Om arbetsgruppens förslag ens delvis förverkligas kommer jordbrukarnas rättsskydd i inkomststödsfrågor att förbättras.
Arbetsgruppen föreslår bland annat att en samarbetsgrupp med medlemmar från producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet skall tillsättas. Samarbetsgruppen skulle verka under stödförhandlarna och behandla frågor om beredning av jordbrukarstöden och verkställandet av dem.
Arbetsgruppen var mån om att informationen till jordbrukarna om stödfrågor borde förbättras. Som ett konkret förslag framför arbetsgruppen att det vid behov skulle inrättas ett rådgivningsställe i kommunkanslierna under de sista dagarna för inlämnande av stödansökningarna. Där kunde jordbrukarna få råd av sakkunniga (producentorganisationernas blankettansvariga, rådgivningsorganisationen) innan de lämnar in ansökan.
Arbetsgruppen förordar vidare att jordbrukarna skall informeras på förhand om utförandet av s.k. korsgranskningar, såsom är fallet vid vanliga gårdskontroller. Sökandet av ändring i beslut borde också förenklas. Arbetsgruppens förslag är att det införs ett rättelseförfarande liknade det vi har i fråga om beskattningen. Ett dylikt rättelseförfarande kräver dock lagändringar.
De oskäligt stora sanktionerna av miljöstödet lyftes fram av producentorganisationerna. Denna fråga tas till behandling senast våren 2003 då statistikuppgifter om årets ansökningsrunda finns att tillgå.
Producentorganisationerna anser att förbudet mot att betala ut CAP-stödet på grund av att gårdskontrollen inte är utförd är oskäligt. Gårdar med större åkerarealer råkar ofta ut för granskningar varvid ett kast i ett skiftes areal framskjuter utbetalningen av hela CAP-stödet tills gårdskontrollen är utförd.
Producentorganisationerna arbetade för att största delen av CAP-stöden skulle kunna utbetalas till jordbrukaren vid första möjliga tidpunkt trots outförd gårdskontroll.
Denna fråga var den svåraste för arbetsgruppen att nå enighet om beträffande vad som är möjligt att åtgärda. Arbetsgruppen föreslår därför att producentorganisationerna och ministeriet under innevarande år utreder hur det nuvarande förfarandet för utbetalning av stöd kunde utvecklas.
För- och nackdelarna med en tidigareläggning av nuvarande tidpunkten för ansökan om inkomststöd togs också upp av arbetsgruppen. Långt tack vare SLC:s ståndpunkt föreslår arbetsgruppen inte någon tidigareläggning av ansökningstidpunkten, utan frågan utreds och eventuellt efterfrågas jordbrukarens egen åsikt i fråga i samband med ansökan om inkomststöd år 2003.
Det kan noteras att en tidigare inlämningsdag av stödansökan inte skulle medföra tidigare stödutbetalningstidpunkter än vad nu är fallet.
|
|