Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2014 / SLC
Mavi: Markkarteringen fyller inte miljöstödskraven på allt fler gårdar
Från och med år 2010 har allt fler gårdar fått anmärkningar för att inte ha iakttagit miljöstödsvillkoren. År 2013 fick nästan varannan gård en anmärkning. Däremot har antalet procentpåföljder som leder till stödminskning hållit sig nära nog oförändrat de senaste åren. Ungefär var tredje gård påfördes en påföljd i fjol. Iakttagelserna grundar sig på uppgifter som Landsbygdsverket har samlat in om fjolårets åkerövervakningar.
På ungefär var tredje av de granskade gårdarna noterades brister som gällde markkarteringen. Det vanliga var att bristerna var lindriga, men på allt fler gårdar förekom det att markkarteringsresultaten saknades helt och hållet eller var föråldrade allihop. Brister som gäller markkarteringen medför påföljd för övervakningsåret plus retroaktiv påföljd för tidigare förbindelseår, om bristerna är tillräckligt allvarliga. Bristfällig markkartering kan också leda till påföljd när det gäller gödslingsövervakningen.

Inom de övriga miljöstödsvillkoren höll sig antalet påföljder i stort sett på samma nivå som under de föregående åren. På ca 10 % av de kontrollerade gårdarna förekom brister som gällde dikesrenar och skyddsremsor, medan brister i fråga om odlingsplanerna och de skiftesvisa anteckningarna konstaterades på ca 5 % av gårdarna.

Arealanmälan kräver noggrannhet
Varje år råkar ganska många gårdar ut för att stöden minskas på grund av arealfel. Vid typiska arealfel uppvisar gränslinjen för ett åkerskifte ett litet fel som handlar om bara några ar. Det kan också vara t.ex. så att gården i sin stödansökan inte har beaktat ett område som tillfälligt inte odlas.

År 2013 förekom på ungefär 36 % av de kontrollerade gårdarna sådana arealbrister som inverkar på betalningen av gårdsstöd. Som helhet betraktat var arealfelen aningen färre än året innan, men i stället gav de upphov till litet fler sanktioner. Sanktion påförs, om arealskillnaden för en stödtyp är över 3 % eller över 2 hektar. Den areal som underkändes inom gårdsstödssystemet var mindre än 1 % av den kontrollerade arealen, med andra ord liten när man ser till helheten.

Många saknade stallgödselanalys som krävs för tvärvillkoren
Inom de föreskrivna verksamhetskrav som hänför sig till miljön var försummelserna flest när det gällde att iaktta nitratförordningen. År 2013 upptäcktes klart fler brister än året förut i fråga om stallgödsellagring och kväveanalyser av stallgödseln.
Kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden försummades alldeles som år 2012 mest i fråga om odling av åker i enlighet med normal god jordbrukarsed, slåtter av trädesåkrar och det krav som gäller dikesrenar.

Iakttagandet av tvärvillkorens krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt föreskrivna verksamhetskrav som hänför sig till miljön kontrollerades på sammanlagt 635 gårdar. Antalet motsvarade ca 1,1 % av de gårdar som hade ansökt om stöd.

Miljöstödsövervakningen pågår ännu
År 2013 blev nästan all åkerövervakning klar före årsskiftet. Miljöstödsövervakningen pågår delvis ännu, eftersom de villkor som gäller gödslingen och växttäcket kontrolleras först vintern och våren 2014.

Sammanlagt 57 301 gårdar ansökte om gårdsstöd i fjol. Av dem valdes 3 447 ut för kontroll. Antalet motsvarar ca 6,0 procent av alla gårdar som hade ansökt om stöd.
Övervakningarna av jordbrukarstöd ska slutföras innan stöden kan betalas ut till jordbrukarna. NTM-centralerna utför övervakningarna på gårdarna i enlighet med de anvisningar som Landsbygdsverket har meddelat. Landsbygdsverket fastställer också urvalet av gårdar som ska bli föremål för kontroll.
 
Ytterligare upplysningar lämnas vid Landsbygdsverket av:
Sari Putkiranta, direktör för kontrollenheten, 0295 31 2382
Miljöstöd: Teemu Polvi, överinspektör, 0295 31 2380
Arealstöd: Kirsi Roininen, överinspektör, 0295 31 2384
Tvärvillkor: Mira Liiri, överinspektör, 0295 31 2375
E-postadresser: fornamn.efternamn@mavi.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab