Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
4.4.2014 / Landsbygdens Folk
EU skär igen i gårdsstöden
Kommissionens förslag beaktar mekanismen för budgetdisciplin, d.v.s. den reduktion av de direkta stöden som är nödvändig för att hålla utgifterna under det fastställda taket i långtidsbudgeten.
Anpassningen gäller nya gårdsstöd som ska ansökas under våren. Gårdsstöden utbetalas under hösten ur de budgeterade anslagen för år 2015. De inbesparade medlen från årets stödnedskärning ska användas för att fylla krisfonden för 2015.
Medlen i krisfonden reserveras i budgeten för att stävja eventuella marknadsstörningar. Sammanlagt handlar det om 433 miljoner euro. Om krisfonden inte behövs under 2014, ska pengarna återbetalas till jordbruket.
Kommissionen räknar med att nedskärningen i praktiken blir mindre än 1,3 procent. Den slutliga anpassningen slås fast i oktober, då beräkningarna för nästa års EU-budget är klara.
Nedskärningen gäller stödutbetalningar som överstiger 2.000 euro. De nyaste EU-medlemsländerna Rumänien, Bulgarien och Kroatien står utanför mekanismen, eftersom länderna ännu inte erhåller fullständiga stöd.
EU-parlamentet och medlemsländerna ska ännu godkänna förslaget. På grund av Europavalet är det möjligt att behandlingen skjuts fram till hösten. I så fall slås stödanpassningen fast först i samband med budgetförhandlingarna i november.
Senaste år stötte jordbrukets budget för första gången i taket. De direkta stöden till jordbrukarna för år 2013 skars ned med 2,45 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab