|
28.3.2014 / Landsbygdens Folk
Nytt EU-lagpaket skärper reglerna för ekologisk odling
Enligt Cioloș ska paketet tjäna både konsumenter och jordbrukare. Konsumenterna ska få bättre garantier för de ekologiska livsmedel som produceras och saluförs i EU. Jordbrukarna får i sin tur tillgång till en större marknad, både inom och utom EU.
Reformen ska harmonisera produktionen genom att stryka möjligast många undantag. Det ska inte längre vara tillåtet att producera ekomat parallellt med konventionellt jordbruk på en och samma gård.
Proteinfoder för gris och fjäderfä måste vara ekologiskt till hundra procent. Kommissionen är medveten om att målet kan vara svårt att nå. För omställningar planeras därför långa övergångstider. Konventionella ungdjur och utsäde tillåts ända fram till år 2021.
Kommissionen vill också stärka kontrollen med avseende på produkternas ursprung och kvalitet. Tillsatsämnen och ingredienser i förädlade livsmedel måste till minst 95 procent vara av ekologiskt ursprung.
En särskild tyngdpunkt kommer att läggas vid övervakning och analyser av rester från bekämpningsmedel. Enligt Cioloș visar exempel från Italien att detta är möjligt utan att sätta onödig press på odlarna.
Medlemsländerna ska få rätt att ersätta odlare för skador som förorsakas genom ofrivillig kontaminering av odlingar. En separat lagstiftning för GMO-föroreningar planeras däremot inte, sade Cioloș.
Det ska också bli lättare för småbrukare att sadla om till ekologiskt jordbruk genom möjligheten att ansluta sig till ett system för gruppcertifiering. Cioloș hoppas också att lagpaketet ska förenkla byråkratin och öka insynen.
För att hjälpa ekoproducenterna att anpassa sig till förändringarna har kommissionen utarbetat en handlingsplan för framtidens ekologiska produktion i Europa. Handlingsplanen ska förbättra informationen om de politikområden som stöder ekologiskt jordbruk. Branschen ska också kopplas effektivare till EU:s forsknings- och innovationsprojekt med anknytning till sektorn.
De stora organisationerna för ekolivsmedel välkomnar försiktigt kommissionens intresse för ekologiskt jordbruk. Å andra sidan befarar man ökade kostnader och större risker för odlarna.
Tyska Bioland anser att EU skulle göra det ekologiska jordbruket en större tjänst genom att förbjuda den gröna gentekniken i stället för att belasta branschen med skärpta gränsvärden och kostsamma analyser.
Tillstånd och regler för bekämpningsmedel måste utformas så att de utesluter risken för kontamination av ekoprodukter. EU måste lägga ansvaret på förorsakarna i stället för att bygga nya barriärer för ekobranschen, kritiserar Bioland.
Förslaget ska nu läggas fram i rådet och parlamentet.
|
|