|
14.3.2014 / Landsbygdens Folk
Inte många alternativ till sänkt äggproduktion
Då producentpriset för ägg i åren 2012 och 2013 var omkring 1,16 per kilo så väntas det i år sjunka till 1,06. Fast sänkningen är kännbar så är priset ändå högre än någonsin före 2012.
Men läget är värre då de flesta gårdar nu tyngs av stora investeringar i nya burar som påbjöds 2012.
De lösningar som många trodde sig ha sköts snabbt ner av den tredje talaren, MTK:s jurist Marica Twerin som berättade vad konkurrenslagstiftningen förbjuder producenter att komma överens om eller ens tala om.
Priser. Alla överenskommelser mellan producenter om priser, alla rekommendationer om minimipriser och också alla försök att åstadkomma sådana är olagliga, sa Twerin.
Hon hänvisade till den s.k. Letalamodellen som man försökt sig på för sjutton år sedan. Producenterna försökte då komma överens om minskade produktionsvolymer för att få bukt med överproduktionen och den olönsamma exporten. Man gick till Konkurrensverket och bad om ett förhandsbesked om planernas laglighet.
- Numera går det inte att ens gå och fråga. Man riskerar åtal för bara planerna, och böterna är mycket dryga, upp till tio procent på omsättningen, plus allt man lägger ut på jurister, sina egna och motpartens, sa Twerin.
En åhörare frågade om han och de två andra som åkte i samma paketbil till mötet gjorde ett brott då de diskuterade sina priser och fick svaret att egentligen: jo.
Det gjordes några trevande försök att nagla fast skulden för dagens situation på antingen handeln eller packerierna. Packerierna blev inte alltför illa åtgångna i debatten, dels för att deras andel av hela priset (omkring 10 procent) är rätt liten, dels för att de oftast är producentägda och därför borde kontrolleras av producenterna.
Också där ingriper konkurrenslagstiftningen. Prissamarbete är förbjudet också vertikalt så att man inte längs kedjan kan komma överens om andelarna av potten, förklarade Twerin.
Eero Salo (farbror till Juha S) från Somero konstaterade då att det visserligen är förbjudet med samarbete, men att det faktiskt händer att också vuxna människor växer i anden och besluter sig för att sluta med sina utsugarfasoner.
- De kanske slutar med de ofattbara slavavtal som de gjort med producenterna, sa Salo som riktade sin pik mot uppköparna på packerierna.
- Visst, det finns inget som förbjuder andlig tillväxt, konstaterade Twerin och fick en av kvällens fåtaliga applåder.
Den andliga tillväxtens begrepp användes sedan flitigt i inläggen och kom småningom att stå också för producenternas större medvetenhet och ryggrad. Man ville att producenterna står på sig och vägrar sälja under sina produktionskostnader.
Småningom manglade man fram en konsensus om att rådgivningen (och MTK) kan hjälpa producenter att räkna ut sina verkliga produktionskostnader, också om organisationerna inte får göra den här uträkningen för producenternas räkning.
Det mest allmänt omfattade lösningsförslaget gick ut på att man startar en reklamkampanj för att öka på den inhemska konsumtionen av ägg. SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg sa att det antagligen bara fungerar som en kortsiktig åtgärd. Det enda som fungerar på lång sikt är att skapa en liten knapphet på marknaden. Det kan ske genom att produktionen på något sätt sjunker eller genom att man ökar på exporten.
- Också om exportpriset i sig är otillfredsställande så kan en sådan manöver förbättra det inhemska priset, det har exempel från andra produktionsgrenar visat, sa han.
MTK:s ordförande Juha Marttila var inne på samma linje.
Han påminde om att många nutida storbolag bildats som producentorganisationer med uppgift att sköta om export för att få bättre priser - till exempel Valio och Metsäliitto.
Marttila menade också att liknande prisproblem drabbat producenter över hela EU och att de också berör livsmedelsindustrin som också förlorat värdeandelar till handeln.
Med MTK-juristens drakoniska varningar ringande i öronen avslutades mötet utan andra konkreta beslut än att man sammanställde en tio personers grupp som skall jobba vidare på kvällens idéer, främst om en marknadsföringskampanj.
|
|