Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
14.3.2014 / Landsbygdens Folk
Risk för dåliga priser på gurkor i år
- För gurkpriset är det fråga om rekordpriser och nivån har varit exceptionellt hög. För odlarna har det varit positivt, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker Ab.
De främsta orsakerna till den höga prisnivån är att produktionen har varit lägre än normalt under vintern. En del producenter utanför andelslagets område har drabbats av växtsjukdomar och varit tvungna att byta ut hela kulturer och en del areal har varit ur produktion i vinter jämfört med tidigare år.
- Skördenivån på gurka har varit på en rätt låg nivå de senaste månaderna och det har gjort att priserna i handeln också har varit höga. Med facit på hand har marknaden varit i balans och konsumenterna har varit beredda på att betala för inhemska gurkor, konstaterar Jonas Lundström, som i slutet av oktober förra året tillträdde tjänsten som försäljnings- och marknadsföringsdirektör vid Närpes Grönsaker Ab.
Under senare år har växthusproducenterna fått vänja sig vid kraftiga svängningar av producentpriserna och som exempel var priset på tomat på en mycket låg nivå under senhösten.
- Då var läget katastrofalt för tomatproducenterna och odlarpriset för vecka 45 i fjol var nere i 1,35 euro per kilo. Det i sin tur berodde på att skördarna var stora och vissa hade över 2,5 kilo per kvadrat. Så vi har fått vänja oss vid att kasten kan vara stora och det kan vända snabbt, säger Skullbacka.
- Återigen är det utbud och efterfråga som styr, konstaterar Lundström.
För ett par veckor sedan började gurkpriserna störtdyka och odlarpriset har gått ner över en euro per kilo efter den fina inledningen på året. Något som vanligen brukar inträffa så här års när produktionen ökar, men i år förutspår Skullbacka att situationen för gurkodlarna kan bli utmanande.
- Det beror främst på att gurkarealen ökar i år. Jag vill inte låta negativ, men jag ser en stor risk för att marknaden kan bli i obalans för gurkan, vilket givetvis har sin följder i prissättningen. Vi ska dock komma ihåg att väder och vind också påverkar produktionen och utbudet.
Något som kan dra ner på utbudet av gurka under våren är att inledningen för säsongodlare som har kulturer på sju månader har varit svår. Största delen har inlett säsongen, men soltimmarna har varit få och det har bidragit till en trög start också för tomatodlarna.
- Tillväxten i växthus som saknar belysning har varit mycket dålig, men produktionen kan komma igång snabbt om soltimmarna ökar, men plantorna har nog tagit stryk av solbristen och en del av skördenivån i början av säsongen är nog förlorad, konstaterar de.
- Det som kan försvåra läget på marknaden under våren är att holländarna kommer igång med sin produktion medan Spaniens fortfarande pågår, vilket kan förorsaka oro på marknaden för den inhemska växthusproduktionen, fortsätter Skullbacka.
Prognoserna inför kommande säsong är förutom att gurkarealen ökar att arealen minskar något på rundtomat. Däremot kommer specialtomaternas andel att öka en aning.
- Vi tror att medelpriset på rundtomat blir hyfsat stabil och vi räknar inte med några stora kast där på några veckor. Om utbudet av specialtomater ökar finns det vissa orosmoln gällande priserna på dem, men annars tror vi på ökad efterfråga på inhemska specialtomater, säger Lundström.
Enligt honom eftersträvar Närpes Grönsaker att ha en god och öppen kommunikation med handeln så att kunderna vet vilka mängder som är på kommande. Det är viktigt i synnerhet när produktionen av inhemska grönsaker ökar under våren.
- Handeln ska ha sin marginal och det är viktigt för oss att vi kommunicerar att vi har ett stort utbud på gång så att priserna i handeln regleras i tid för att öka på konsumtionen. Det här är något som vi försöker bli bättre på och en viktigt uppgift för mig är att se till att det finns transparens gentemot handel.
Handeln har ofta kritiserats från producenthåll för att priserna är låga. Vid ett flertal tillfällen har de stora aktörerna valt att importera grönsaker när utbudet på inhemska har varit stort, vilket påverkat de finländska producenterna negativt.
- Men jag litar på handeln och att vi kan bygga långsiktiga relationer. Det är vi som är experterna på vårt område och handeln måste kunna lita på det vi kommunicerar gällande mängder. Då är det samtidigt viktigt att den ärligheten också finns i andra ändan, understryker Skullbacka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab