Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
7.3.2014 / Landsbygdens Folk
Ryskt importförbud mot svinkött sänker producentpriserna
- Förra veckan var Atrias utbetalda medelpris cirka 1,58 cent per kilo. I Litauen är det utbetalda medelpriset cirka1,30 euro per kilo, Tyskland cirka 1,45 euro per kilo och i Danmark cirka 1,50 euro per kilo.
Trots det svåra läget har Saaristo en ljus syn på framtiden.
- I den här branschen går det upp och ner. Det är viktigt att försöka se möjligheterna när situationen är svår och det kommer alltid sol efter regn. Jag har en stark framtidstro och övertygad om att vi ska klara oss igenom den här situationen, säger han.
En utmaning för den inhemska köttbranschen är att marknaden inte längre är nationell utan global. Vad som händer ute i den stora världen påverkar Finland och det senaste är att Ryssland i januari införde importförbud av europeiskt svinkött, vilket lett till ett prisras genom hela Europa. Orsaken till importförbudet är att man i Litauen och Polen konstaterat fall av afrikansk vildsvinspest. Ett förbud som påverkar den europeiska köttmarknaden mycket negativt.
- Cirka 25 procent av den totala europeiska svinexporten går till Ryssland. Så länge ryssarna har kvar importförbudet ökar köttvolymerna i Europa, vilket i sin påverkar vår inhemska marknad. Konkurrensen utifrån ökar och påverkar vår egen prisutveckling negativt, förklarar Saaristo.
Andra bakomliggande orsaker till den senaste tidens sänkningar av producentpriserna är de ekonomiskt svagare utsikterna i samhället, menar han.
- Finländarna konsumerar inte på samma sätt som tidigare och det påverkar efterfrågan på kött. Prisutvecklingen har varit negativ sedan hösten och gäller både nöt- och svinkött. Framför allt på nötsidan har man försökt få fart på konsumtionen genom att korrigera priserna nedåt, förklarar Saaristo, och nämner bland annat de nu rådande låga priserna på nötfiléer.
Det är oklart hur länge de ryska myndigheterna har kvar importförbudet. EU förhandlar med Ryssland, men Saaristo tror att det kan bli mycket svårt att nå resultat dels på grund av konflikten på Krimhalvön.
- Jag tror att Ryssland på grund av EU:s uttalanden angående Ukraina kan vidta åtgärder i form av nya handelshinder. Läget kan förvärras, men jag hoppas att vi kan nå lösning så snabbt som möjligt.
I likhet med de stora europeiska exportländer av svinkött som Danmark, Tyskland och Spanien har Finland vänt blickarna mot Asien, i synnerhet mot Kina. Ett land som har 1,4 miljarder invånare och konsumerar över hälften av världens totala svinköttsproduktion.
- Kina och andra asiatiska länder är ett potentiellt marknadsområde för oss. Redan nu exporterar andra europeiska länder svinkött dit och Finland har förhandlat med de kinesiska myndigheterna om att börja göra samma sak.
- Vi är i startgroparna gällande en eventuell etablering i Asien och Atria med flera andra ser stora möjligheter med export till exempelvis Kina, säger Saaristo.
En eventuell export av svinkött till Kina skulle kunna ha en positiv inverkan på den inhemska produktionen. Det gäller i synnerhet när den amerikanska produktionen av rött kött är på den lägsta nivån på 63 år.
Situationen har gjort att priserna på nöt- och svinköttsfuturer har skjutit i höjden, enligt tidningen Kauppalehti (28.2.2014). Något som kan få positiva följder för den inhemska köttproduktionen.
- Amerikanerna exporterar en stor del av sin produktion till Kina och om den fortsätter att minska kan det göra att de stora europeiska exportländerna av svinkött får ut ett bättre pris. Det kan i det långa loppet ha en positiv inverkan på den inhemska produktionen.
Men det blir med största sannolikhet inte fråga om en snabb vändning och det dåliga läget för i synnerhet de finländska svinköttsproducenterna ser ut att fortsätta. Hur det blir med eventuella sänkningar eller höjningar av producentpriserna är för tidigt att säga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab