|
7.3.2014 / Landsbygdens Folk
I skärgården vill många ha en röd lapp på rutan
Det är främst företagare i skärgården som märkt att det blivit svårare att få förtursskyltar. NTM-centralen kräver nu att företagare motiverar sitt behov av förtur vid färjfästena. Staffan Sundström, viceordförande för Väståbolands företagare, menade i en insändare häromveckan att det istället är NTM-centralen som borde motivera sitt avslag.
Det är bland annat journalister och kulturarbetare som har blivit utan förtursskyltar. Men problemet har också drabbat till exempel handelsmannen på Norrskata som inte fick förtursskyltar för butikens paketbil, eftersom han redan fått förtur för sin privatbil - vilket Norrskata- och Houtskärsbor alltid får om de ansöker.
På NTM-centralen säger man att antalet beviljade förtursskyltar visserligen minskat, men att de fortfarande är väldigt många.
- I fjol beviljades det omkring 600 nya tillstånd. Det var ungefär tio procent färre än året före, men mycket mera än för tio år sedan då det beviljades omkring 180 nya tillstånd per år, säger Timo Vähämaa som på NTM-centralen i egenskap av servicechef och utvecklingschef ansvarat för frågan.
Förtur beviljas i allmänhet för fyra år framöver. Tillstånden kan vara allmänna eller begränsade till vissa färjpass.
NTM-centralen delar också ut tillstånd som gäller för hela skärgårdsvägen från Pargas över Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö till Gustavs. Sådana tillstånd har för närvarande 1.400 personer eller bilar, berättar Vähämaa. Det är flera än alla andra tillstånd tillsammans. Förtur på färjan ut till Karlö vid Uleåborg har 800 personer, till Hitis 77, till Skåldö vid Ekenäs 61 och till Gustavs yttre holmar 39 personer.
Enligt honom ligger primärproducenterna väl till då det gäller att få förtursskyltar. Kriterierna (som NTM-centralen själv skrivit utifrån gällande bestämmelser i lagar och förordningar) nämner bland annat transporten av snabbt förgängliga livsmedel som en grund för förkörsrätt. Man har ansett att till exempel färskpotatis hör hit.
Enligt planeringschef Hanna Lindholm som håller på att ta över förturstillstånden efter Vähämaa är det rätt sällan det processas om uteblivna förturstillstånd. Däremot kommer det flera gånger i veckan muntliga klagomål på folk som kör förbi kön utan tillstånd eller med tillstånd som angivaren misstänker att inte borde finnas eller inte användas åtminstone just då. Lindholm medger att varken polisen eller NTM-centralen själv har några resurser att övervaka hur förtursfilerna vid färjfästena används.
Ett nytt bekymmer för alla är att trafiksäkerhetsverket Trafi skärpt sina regler för transport av bensin på färjorna. Enligt regler som tillämpas från årets början får man inte alls ta med andra bilar då en bensinlastad tankbil skall fraktas med färja.
Det finns sedan tidigare speciella turer då bilar med farlig last prioriteras. Men medan det tidigare betytt att antalet passagerare då är begränsat så blir antalet nu noll, och dessutom begränsas inte tankbilarnas trafik till de turerna.
I skärgården befarar man nu ett växande kaos då allt flera tankbilar med bensin skall köra ut för att förse också sommargästernas bilar och båtar med bensin.
Rederiet Finferries som driver färjorna på skärgårdsvägen förhandlar med Trafi om möjligheter att förbättra säkerheten utan att stänga ute all annan trafik, till exempel genom förbättrad utrustning på färjorna och fortbildning av besättningarna. Men det har inte ännu lett till resultat, säger säkerhets- och trafikdirektör Veijo Hiukka.
Han hoppas att man når en lösning före sommaren.
|
|