|
7.3.2014 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen bereder ny ekoförordning
I dag bedrivs ekologiskt jordbruk på 5,9 procent av den sammanlagda åkerarealen i EU. Den årliga tillväxten är i genomsnitt 6,7 procent. Marknaden för ekologiska produkter har också genomgått en stark kommersialisering och globalisering.
Sedan år 1999 har den globala marknaden för ekologiska livsmedel fyrdubblats. År 2011 omsattes ekologiska produkter till ett värde av 46 miljarder euro. Det sammanlagda värdet inom EU uppskattas till minst 14 miljarder euro.
Den snabba utvecklingen har lockat många nya aktörer som vill tjäna pengar på den expansiva marknaden. Detta förutsätter ett möjligast vattentätt regelverk som dessutom borde garantera att den växande importen från tredje länder uppfyller kraven.
EU-kommissionen vill snickra ihop helt nya regler, eftersom man anser att den nuvarande förordningen har för många kryphål. En fortsatt tillväxt inom sektorn är politiskt önskvärd, men detta förutsätter att konsumenterna behåller förtroendet för ekoprodukter.
Vid beredningen har kommissionen försökt undvika överdrivna standarder som skulle förutsätta industriell produktion med långa distributionskedjor. Reglerna får inte heller bli så komplicerade att de utesluter små gårdar och företag från branschen.
Tanken är att stärka reglerna genom att stryka möjligast många undantagsregler, stärka kontrollerna och avskaffa möjligheten att producera ekomat parallellt med konventionell produktion. Proteinfoder för gris och fjäderfä måste vara ekologiskt till hundra procent.
Kommissionen strävar enligt uppgifter från Bryssel också till att stärka kontrollen av ekoprodukter när det gäller ursprung och kvalitet. Samtliga tillsatsämnen och ingredienser måste vara av ekologiskt ursprung.
De nya reglerna ska också effektivera den gällande handelsordningen. Efterlevnaden av europeiska normer ska skärpas för länder som exporterar till EU. Procedurerna för importprodukter ska ses över så att EU-standarden inte överträds.
Ett utkast till förnyade regler diskuteras redan i offentligheten och förorsakar debatt både för och emot en reform av ekoförordningen. Branschens intressenter medger att den nuvarande förordningen kan och bör förbättras på många punkter.
Ekobranschens stora organisationer, bland annat tyska Bioland, ifrågasätter ändå vissa av kommissionens ambitioner. Enligt organisationerna är det inte ändamålsenligt att införa en helt förnyad uppsättning regler. Av samma åsikt är också Copa-Cogeca.
Kommissionen motiverar en förnyelse med behovet att stärka konsumenternas förtroende för ekomaten. Ekoproducenterna hänvisar för sin del till en online-förfrågan från februari 2013, där mer än 40.000 européer försäkrade att de litar på ekologiska livsmedel.
Branschens aktörer befarar att en överdrivet sträng reform i värsta fall ökar byråkratin och försvårar ekojordbruket. Kommissionen ska presentera ett officiellt förslag i slutet av mars. Därefter inleds trepartsförhandlingar mellan kommissionen, rådet och parlamentet.
|
|