|
31.1.2014 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen oenig om regler för fokusområden
De tekniska detaljerna om miljöåtgärderna måste ännu slås fast i en så kallad delegerad rättsakt. Det innebär att kommissionen har mandat av EU-parlamentet och medlemsländerna att besluta om hur vissa frågor praktiskt ska genomföras.
Det återstår fortfarande många öppna problem och det bäddar för rikligt med konflikter. Miljö- och klimatkommissionärerna befarar att reglerna för den fem procent stora andelen åkermark som ska avdelas för miljöåtgärder kan vattnas ur.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș har för sin del flaggat för ett system där medlemsländerna får avgöra i vilken mån bekämpningsmedel och gödsel ska få användas, utifrån ländernas naturliga förutsättningar.
Tysklands jordbruksminister Hans-Peter Friedrich har redan sagt ifrån att hans regering kommer att tillåta växtskyddsmedel och gödsling. Enligt Cioloș är detta möjligt, förutsatt att de eftersträvade EU-målsättningarna kan uppnås.
Enligt Cioloș föreskriver jordbruksreformen enkelt och klart att kulturväxter som främjar den biologiska mångfalden och markskyddet ska odlas i zonerna. Kommissionen ger däremot inga detaljerade anvisningar som reglerar själva verkställandet.
Kommissionen motiverar sin linje med att förutsättningarna varierar alltför mycket mellan de olika medlemsländerna. Man medger att det inte vore särskilt praktiskt med enhetliga regler för fokusområden.
Om Tyskland kan bevisa att den biologiska mångfalden ökar fastän man använder växtskyddsmedel, är detta i sin ordning. Om så inte är fallet, är besprutning oacceptabel, sade Cioloș inför journalister i anslutning till den gröna veckan i Berlin.
Detaljerna kring miljöåtgärderna väcker också krav på tilläggsdiskussioner mellan EU-parlamentet och kommissionen. Ordföranden för parlamentets jordbruksutskott, Paolo De Castro hänvisar till differenser mellan kommissionens och parlamentets uppfattningar.
Utan att gå in på detaljer har De Castro låtit förstå att parlamentet inte kommer att skriva under texten utan ändringar. Om kommissionen lyssnar på parlamentets argument och gör ett bra jobb, kan den sista pusselbiten snabbt sättas på plats, sade De Castro nyligen.
Producentorganisationen Copa-Cogeca har varnat kommissionen för regler som går utöver besluten i CAP-reformen. I ett brev till Cioloș uppmanar generalsekreterare Pekka Pesonen kommissionen att gå in för praktiska och rättvisa lösningar.
De europeiska jordbrukarna måste behålla sin konkurrenskraft. Detta gäller i synnerhet mot bakgrunden av den snabba öppningen av EU:s marknad för tredje länder i samband med olika frihandelsavtal, tillägger Pesonen.
Enligt Copa-Cogeca får miljöåtgärderna inte sänka EU:s produktionspotential eller leda till orättmätiga inkomstförluster för jordbrukarna. Producenterna kritiserar bland annat kantzoner nära skogar och begränsningar för odling av mellangrödor.
En delegerad rättsakt som reglerar miljöåtgärdernas detaljer ska läggas fram i slutet av februari eller början av mars. De återstående meningsskiljaktigheterna borde gå att röja undan till dess, hoppas kommissionen.
|
|